Verejné financie sa vďaka tejto vláde stávajú neudržateľnými!

10.09.2021 Články, Facebook Články, Facebook

Dlhy budú splácať ešte deti našich detí!

Milí priatelia, 

na konci roku 2019 počas posledného kompletného roka našej vlády sme odovzdávali verejný dlh, ktorý sme niekoľko rokov znižovali, a to až na úroveň 48% HDP.

Eurostat už zverejnil údaje o hrubom dlhu ku koncu roka 2020, a to na úrovni 60,6 % HDP. V porovnaní s rokom 2019 teda verejný dlh Slovenska stúpol o neuveriteľných 12,4 percentuálnych bodov!

Verejný dlh tak prekročil najvyššie sankčné pásmo ústavného limitu na dlh. V súčasnosti platné znenie Ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti v takejto situácii okrem iného nariaďuje vláde predložiť na rokovanie národnej rady návrh opatrení na zníženie dlhu. Tento návrh opatrení zatiaľ nebol predložený.

Matovič, ktorý je asi prvým ministrom financií na svete, ktorý ani len netuší, aký je verejný dlh SR, na akékoľvek opatrenia na jeho znižovanie úplne kašle. 

Matovič paradoxne vyhlasuje, že každé Euro obracia niekoľkokrát v dlani, kým ho minie:

  • Skoro by Matovičovi aj niekto uveril, keby úplne nezmyselne nevyhodil skoro 1 miliardu eur za nezmyselné celoplošné testovanie, čo je cena výstavby asi 20 regionálnych nemocníc!
  • Náklady na MOM-ky boli asi 110 miliónov eur (cena 2 nemocníc), na ktorých sa nabalili ľudia blízki tejto vláde, vrátane štátneho tajomníka ministerstva  zdravotníctva!
  • Nezmyselná a Matovičom spackaná očkovacia lotéria, ktorá je podľa zahraničných štúdií neefektívna, a ktorú zaplatili všetci Slováci namiesto farmafiriem (ktoré na očkovaní ryžujú miliardy eur), stála skoro 50 miliónov eur (cena 1 nemocnice)!
  • Matovičove výhovorky na Covid neobstoja, nakoľko covidová pomoc ľuďom a podnikateľom bola jedna z najnižších v rámci EÚ a Slovensku narástli najmä necovidové výdavky!

Aby toho nebolo málo, v júli 2021 RRZ zverejnilo odhad dlhu na rok 2021 na úrovni 62,7%, teda skoro o 15 percentuálnych bodov viac, ako v roku 2019!

Dnes som sledoval aj debatu ekonómov ohľadne tejto problematiky, ktorí tiež upozorňujú na neudržateľný stav verejných financií. 

Najviac ma však pobavilo vyhlásenie Ivana Mikloša, ktorý za neutešený stav verejných financií viní úplne všetkých, okrem seba samého!

K tomu mám len pár poznámok:

  1.  Už sme si asi zvykli na to, že dnes za všetko môže Robert Fico a SMER, ale Ivan Mikloš akosi zabudol, ako on a jeho nominanti spôsobili kolaps finančnej správy, kedy Slovensko prišlo o miliardy eur na daniach!
  2. Ivan Mikloš zabudol aj na to, ako s Dzurindom rozpredal Slovensko väčšinou do rúk zahraničných vlastníkov!
  3. Do tretice Mikloš už zabudol aj na to, že umožnil privatizáciu slovenského zdravotníctva a spôsobil tak, že časť našich zdravotných odvodov (tvoria veľkú časť verejných financií) ide nie na zdravotnú starostlivosť pre občanov Slovenska, ale do rúk súkromných zdravotných poisťovní. 

Takže Ivan Mikloš by mal ohodnotiť najskôr sám seba, a potom ukazovať prstom na niekoho iného. 

Najlepšie by však bolo, keby radšej tíško sedel v kúte a nič nehovoril!



Zdroj: https://www.facebook.com/LadislavKamenickyOfficial/posts/4309534512415292