Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Mimoriadna schôdza NR SR

14.10.2021 Facebook, Videá Facebook, Videá

Maďarsko sa minulý týždeň vyjadrilo, že na území Slovenskej republiky chce kupovať a opravovať nehnuteľnosti. Preto strana SMER - SD ešte v piatok (8. 10.) podala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu k téme skupovania pôdy na Slovensku, pričom chce, aby vláda povedala, čo ide robiť, aby sa cudzie štáty nedostávali k slovenským pozemkom. „Zdá sa nám, že slovné spojenie národnoštátny záujem tejto vláde nehovorí absolútne nič. Ak sa predstavitelia vládnej koalície chcú vyhovárať, že téma nie je aktuálna, pretože v súčasnosti Maďarsko prerušilo svoje plány so skupovaním poľnohospodárskej a lesnej pôdy na Slovensku, tak sa vládna koalícia mýli, pretože je to len otázka času, keď sa téma opäť otvorí,“ povedal Robert Fico.

 

Zároveň pripomenul, že v roku 2014 SMER – SD schválil zákon 140, ktorý priniesol celý rad obmedzujúcich podmienok, kedy bolo veľmi komplikované pre zahraničný subjekt skupovať poľnohospodársku pôdu na Slovensku. „Sú všetky predpoklady aj v rámci európskeho práva, aj v rámci ústavného rámca na Slovensku, aby sme mohli podobne ako je to pri pitnej vode, chrániť poľnohospodársku a lesnú pôdu. Budeme sa opierať o to, že poľnohospodársky a lesný fond tvoria časť nášho územia, teda je to prvok suverenity tohto štátu a ak sa budeme pozerať na takého voľné skupovanie pôdy do budúcnosti alebo aj v minulosti, tak ako keby sme formálne odkrajovali časť suverenity nášho štátu," pokračoval predseda strany SMER -SD. 

 

R. Fico ďalej uviedol, že už pri schvaľovaní ústavy sa v článku 20 objavuje celý rad obmedzení vlastníckeho práva, kedy môže štát aktívne pristúpiť a chrániť to, čo štátu patrí. Jedným z takýchto opatrení je potravinová bezpečnosť štátu. „Štát môže v mene potravinovej bezpečnosti štátu, ako aj v mene iných národnoštátnych záujmov pristúpiť k takým obmedzeniam, ktoré znemožnia skupovanie poľnohospodárskej alebo lesnej pôdy zahraničnými subjektmi, nehovoriac o subjektoch, ktoré sú priamo riadené aj inými cudzími štátmi,“ konštatoval R.Fico. Preto využijúc precedens z článku 4 Ústavy SR, ktorá hovorí o ochrane pitnej vody, využijúc precedens z článku 20 Ústavy SR, ktorý hovorí o možných obmedzeniach, ktoré môže štát prijímať na ochranu národnoštátnych záujmov, ponúkne SMER – SD národnej rade takéto riešenie.

 

Podpredseda strany a jeden z predkladateľov návrhu na prijatie uznesenia NR SR k národnoštátnemu záujmu Richard Takáč doplnil: „Chceli sme hovoriť aj o tom, ako upraviť limity pri nadobúdaní pôdy jednotlivými záujemcami, kde sme chceli toto nadobúdanie obmedziť na konečného užívateľa, aby sme sa vyhli tomu, že sa budú niektorí zahraniční schovávať za slovenské spoločnosti. Chceli sme riešiť aj predkupné právo pre Slovenský pozemkový fond pre obce a mestá z hľadiska nadobudnutia tejto pôdy. Chceli sme dopracovať a možno aj vyšpecifikovať to vytknutie z ústavného súdu pri zákone 140 z roku 2014 a možno ho spraviť ešte lepším. A samozrejme obmedziť nakupovanie zahraničnými vlastníkmi rôznymi fyzickými osobami alebo súkromnými tak, ako je to napríklad v Maďarsku. V Maďarsku Slovák nedokáže nakúpiť pôdu a tí, čo tam nakupujú pôdu, domáci, sú obmedzení.“





Zdroj: https://fb.watch/8E4UpwZ2iH/