Majme úctu k mieru, majme úctu k sebe samým

04.03.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Na dôvody vojnového konfliktu na Ukrajine mám úplne iný názor, ako šíri vládna propaganda. Stačilo sa pozrieť na prejav amerického prezidenta Bidena o stave únie a na jeho presvedčenie, že konečne sa vytvorila príležitosť na likvidáciu smrteľného ruského nepriateľa.

Rozdielny názor na príčiny vojny na Ukrajine nás nemôže ani milimeter limitovať v jasnom odsúdení neoprávneného použitia ruskej vojenskej sily. A v prejavení ľudskej solidarity k obetiam konfliktu. Rovnako by nám nemal brániť v spoločnom názore na nevyhnutnosť ukončiť konflikt čo najrýchlejšie. 

Tu sa ale opäť výrazne líšime. My v SMERe - SD hovoríme o podpore rokovaniam medzi Ukrajincami a Rusmi. Celé svetové úsilie by sa malo sústrediť na mierové rokovania, aby čo najrýchlejšie priniesli úľavu a prijateľné riešenia, lebo každý deň konfliktu prináša len znásobovanie utrpenia nevinných ľudí.

Aká je ale realita? Slovenská vláda po vzore iných posiela na Ukrajinu smrtiacu muníciu, propagandisticky hecuje k nenávisti voči bežným radovým Rusom, z ktorých mnohí pod vplyvom ruskej propagandy ani netušia, čo sa deje. Slovenská vláda rovnako podporuje aj neakceptovateľnú myšlienku kolektívnej viny. Nech mi, prosím, niekto vysvetlí, ako môže minister zahraničných vecí Korčok schvaľovať poškodzovanie najpietnejšieho z najpietnejších miest – Slavína v Bratislave. Áno, sú tam pochovaní aj ukrajinskí vojaci, ktorí padli pri oslobodzovaní Československa. Ale čo urobíme s tými mŕtvymi Rusmi alebo príslušníkmi iných národov bývalého Sovietskeho zväzu alebo Rumunmi? Posypeme ich hroby haseným vápnom, aby sa úplne vytratili?

Nech mi niekto vysvetlí, aký význam malo poslať domov z paralympijských hier v Pekingu zdravotne postihnutých športovcov z Ruska či Bieloruska, ukončenie spolupráce medzi našimi VŠ a ruskými univerzitami, ktorým často nesiahame ani po päty? Vrcholom trápnosti je premenúvať potravinárske výrobky z ruských na ukrajinské. To sme už takí malí v mysli, že musíme opakovať Američanov, keď zmenili v roku 2003 francúzske hranolky  - French fries na hranolky slobody – Freedom fries len preto, lebo Francúzsko jednoznačne odmietlo účasť na americkom útoku na Irak?

Komu vôbec napadne rozmýšľať o zmene štátnej slovenskej vlajky na inú v ukrajinských farbách len preto, že podobne ako ruská má Slovenská vlajka bielu, modrú a červenú farbu? A toto všetko je načo dobré, komu to slúži?

Buďme dôslední, ak veríme, že niekto neoprávnene trpí. Ľudia na Ukrajine neoprávnene trpia. Buďme dôslední a odsúďme každého, či je to Rusko na Ukrajine alebo Amerika v Iraku, ak veríme, že porušujú medzinárodne právo. Buďme ale aj dôstojní, zachovajme si úroveň. A buďme úctiví k histórii a k obetiam oslobodzovania našej krajiny. Lebo stratíme úctu k sebe samým.





Zdroj: https://fb.watch/bxU3dbVVto/