Ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením J. Mičovského nedokáže sfunkčniť PPA!

28.01.2021 Tlačové správy Tlačové správy

Je už notoricky známym faktom, že ministerstvo pôdohospodárstva pod vedením súčasného ministra J. Mičovského nefunguje, čo vidieť aj na aktuálnej situácii už niekoľkokrát spomínanej Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). „Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora poslala list ministrovi, ale aj samotnému premiérovi, ktorý doteraz žiadnym spôsobom nereagoval. Nielen poľnohospodári a opozícia, ale aj samotní koaliční partneri a poslanci sa nestotožňujú s vedením pána ministra a viackrát už aj na výbore sme mali možnosť toto riešiť. Pán minister minulý rok, keď sa spracovával toľko utajovaný plán obnovy hovoril, že vyše 2 miliardy eur by chcel pre svoje ministerstvo, nakoniec povedal, že bude postačujúce, keby získal aspoň 1,2 miliardy. Teraz sa nachádzame v situácii, že pre rezort pôdohospodárstva nie sú žiadne peniaze. Európska komisia nám vrátila plán obnovy na prepracovanie a dopracovanie, lebo nespĺňa základné veci, ktoré komisia žiadala,“ povedal podpredseda strany SMER – sociálna demokracia Richard Takáč.

Ministrovi J. Mičovskému už minulý rok odišlo z ministerstva niekoľko kľúčových pracovníkov, okrem iného aj riaditeľ PPA. Táto agentúra je najdôležitejšia organizácia pod ministerstvom pôdohospodárstva, ktorá rozdeľuje miliardy eur pre poľnohospodárov a potravinárov. Dodnes už na druhýkrát nebol vybratý šéf PPA, pričom agentúru momentálne vedie človek, ktorý nespĺňa elementárne požiadavky na jej vedenie. Výberové konanie na šéfa PPA už prešetruje aj generálna prokuratúra. Dokonca Brusel sa o túto agentúru zaujíma, pričom hrozí, že nebudeme mať na PPA dosah a peniaze nám bude rozdeľovať Poľsko alebo Rakúsko. Budúci týždeň sa v PPA uskutoční aj poslanecký prieskum.

Podpredseda strany SMER - SD L. Kamenický na margo tejto témy dodal: „Práve som prišiel z Výboru pre európske záležitosti. Tam som odprezentoval nové uznesenie a musím konštatovať, že tak ako opozícia, aj koalícia, dokonca samotný predseda výboru, vidia nutnosť, aby sa plán obnovy prerokoval aj na pôde Národnej rady Slovenskej republiky, čo sa absolútne nedeje. Bol predložený nejaký 400 stranový dokument, ktorý nikto nevidel. Európska komisia požaduje maximálnu transparentnosť tohto procesu. Transparentnosť v tomto prípade nie je žiadna a v mnohých prípadoch absentujú projekty. Nestačí totiž iba zadefinovať, koľko miliárd ide na jednotlivé oblasti, ale ako sa budú napĺňať,“ upresnil L. Kamenický.

SMER – SD teda predkladá uznesenie o tom, že by mal byť zriadený krízový manažment k tomuto projektu a žiada, aby sa detailne prerokovával tento plán v NR SR.


https://www.youtube.com/watch?v=-FoWvp0FFN8