Na MDŽ prináša SMER pomoc ženám pri zrovnoprávnení v odmeňovaní

09.03.2021 Tlačové správy Tlačové správy

Predseda strany SMER - sociálna demokracia Robert Fico sa dnes na tlačovej besede vyjadril k situácii na Slovensku a taktiež k medzinárodnému sviatku dňa žien. „Blahoželám všetkým ženám k ich dnešnému sviatku, Medzinárodnému dňu žien, ktorý už viac ako storočie patrí medzi najvýznamnejšie a najviac oslavované sviatky na svete,“ gratuloval predseda strany SMER - SD

V tejto súvislosti informoval o iniciatíve, do ktorej strana SMER - SD vstupuje. „My sme hneď, ako sme nastúpili v roku 2006 prvýkrát do vlády, pripravili významnú novelizáciu Zákonníka práce, do ktorého sme dali paragraf 119 a), podstata ktorého spočíva v tom, že ženy musia mať v porovnaní s mužmi za rovnakú prácu aj rovnakú odmenu. Vychádzali sme z toho, že toto samotné ustanovenie bude postačovať, aby tu bola rovnosť v odmeňovaní mužov a žien. Musíme ale konštatovať, že naďalej na Slovensku vnímame rozdiely v odmeňovaní mužov a žien a tieto rozdiely sú väčšie ako 5%. Preto vítame iniciatívu Európskej komisie, ktorá predložila Rade a aj Európskemu parlamentu návrh transparentnosti odmeňovania,“ priblížil predseda strany Robert Fico.

SMER - SD prichádza s novelizáciou Zákonníka práce, v ktorej nadviaže na zakotvený paragraf 119 a) a chce zaviesť kontrolné mechanizmy a mechanizmy, ktoré budú aj sankčné. „Pokiaľ bude cítiť žena v zamestnaní, že je v odmeňovaní znevýhodňovaná a vykonáva tú istú prácu ako muži, aby jej anonymne vedel zamestnávateľ poskytnúť informáciu o plate jej mužských kolegov. Ďalej SMER - SD ide s návrhom, že v prípade, že tu bude tento platový rozdiel väčší ako 5% - pri rovnakom výkone práce ako muž a zamestnávateľ nedokáže vierohodne vysvetliť, prečo tento rozdiel tu je - bude môcť žena žiadať o vyrovnanie platu aj spätne,“ uviedol R. Fico.