R. Fico: Nebyť SMERu – SD, prípad Chovanec by bol zamietnutý pod koberec

10.09.2020 Tlačové správy Tlačové správy

Vďaka aktivite strany SMER – sociálna demokracia dnes vláda Slovenskej republiky a aj prezidentka SR konečne aktívne konajú vo veci zabitia slovenského občana Jozefa Chovanca hajlujúcimi belgickými policajtmi v jednom z bruselských letísk.

Keď sa na sociálnych sieťach a v slovenských médiách objavilo video zachytávajúce smrť slovenského občana, bezúhonného človeka a otca rodiny Jozefa Chovanca, celá slovenská verejnosť tým bola otrasená a šokovaná.

Nás v strane SMER – SD prekvapilo hrobové ticho, ktoré po zverejnení tohto videa nastalo v slovenskej spoločnosti. Už sme si zrejme zvykli, že ak ide o Brusel alebo Západ, naša vláda nemá dostatok odvahy rýchlo a rázne konať.

Ako skúsená strana sme vedeli, že nemôžeme situáciu nechať len tak a musíme vyvinúť čo najväčšie úsilie preto, aby boli do vyšetrovania tohto ohavného činu zapojené aj slovenské orgány a aby sa zaň na belgickej strane vyvodila aj zodpovednosť.

Vítame preto krok prezidentky SR, ktorá sa rozhodla obrátiť na belgickú hlavu štátu a požiadala o zapojenie slovenských expertov do vyšetrovania smrti Jozefa Chovanca.

Je však veľká škoda, že ešte v auguste, v čase, kedy predkladala v NR SR rovnaký návrh strana SMER – SD, tak ho vládna koalícia expresne odmietla a nepodporila ho ani pani prezidentka. Ak by sa to tak nestalo a vládna koalícia by si osvojila náš kvalitný návrh s rovnakými požiadavkami, už týždeň sme mohli mať v Belgicku svojich vyšetrovateľov, ktorí by boli jednoznačnými prínosom vo vyšetrení zabitia Jozefa Chovanca.