R. Fico vyzýva vládu SR, aby svojim konaním nezničila ľuďom vianoce

15.12.2020 Tlačové správy Tlačové správy

Po tradičnom utorkovom pracovnom stretnutí sa predstavitelia vedenia strany SMER – sociálna demokracia na tlačovej besede venovali aktuálnym politickým otázkam. Za mimoriadne dôležité v týchto dňoch považuje predseda strany Robert Fico konanie súčasnej vlády, ktorá opätovne totálne zlyháva. Zároveň vyzval občanov Slovenska, aby zachovali elementárnu mieru zdravého rozumu. Požiadal tiež vládu, aby sa v období pred Vianocami správala čo najracionálnejšie. „Chceme vyzvať vládu, aby ak zajtra chce prijímať opatrenia na najbližšie dni a týždne, aby tieto opatrenia v žiadnom prípade neviedli k pretrhávaniu rodinných väzieb počas Vianoc. Ja si neviem predstaviť, ako bude reagovať človek, ktorý pôjde napríklad pre svojho rodiča, aby ho z iného okresu doviezol do vlastného bytu, aby spolu strávili Vianoce. Alebo naopak, deti pôjdu za svojimi rodičmi, aby spolu strávili vianočné sviatky,“ reagoval. Dodal, že čím represívnejšie opatrenia príjme vláda počas Vianoc, tým silnejšia bude negatívna reakcia ľudí na tieto opatrenia v podobe ignorovania povinností.

R. Fico hovoril nielen o opatreniach, ktoré sa týkajú sviatkov, ale aj o opatreniach, ktoré vyvolajú „alergiu“ u ľudí. Podstatné je, že za vládnutia I. Matoviča vláda a štát u ľudí úplne stratili autoritu.

Druhá téma, o ktorej sa hovorilo, bola téma očkovania. Toto je totiž citlivá téma, ktorá môže byť ďalším dôvodom na obrovský konflikt v spoločnosti. Predseda strany poukázal na to, že ľudia musia mať všetky informácie a musia sa rozhodnúť slobodne, či sa zaočkovať nechajú a výsledkom musí byť jednoduchá alternatíva – buď dobrovoľné očkovanie na základe objektívnych informácií, ktoré budú poskytovať médiá, alebo alternatíva PCR testu. „Chcem vyzvať vládu Slovenskej republiky, aby sa takto racionálne správala k ľuďom. Každý z nás máme svoju vlastnú hlavu, môžu sedieť agenti Pfizeru v každom jednom slovenskom médiu, ja mám svoj názor a asi ťažko mi ho zmenia. Nebudem ho presadzovať, ale rozhodnem sa sám podľa vlastných informácií a predstáv. Ja dám prednosť PCR testu,“ skonštatoval predseda strany.

Posledná téma tlačovej besedy bola nevídaná tendencia prekrývaná pandémiou, a to výroky koalície z posledných dní, ktoré sú doslova strašidelné. „Pád tejto vlády by znamenal amnestiu všetkých zločincov, čo sú vo väzbe,“ citoval predsedu poslaneckého klubu OĽaNO, poslanca Šípoša. „Táto veta potvrdzuje, že všetci tí „zločinci“ sú vo väzbe len preto, lebo je tu táto vláda a je to čisto politická objednávka. Takéto vyhlásenia sú hrubým porušením smernice Európskej rady o niektorých aspektoch prezumpcie neviny,“ uviedol R. Fico a pokračoval citátom podpredsedu vlády R. Sulíka: „A tu napríklad Igor Matovič, to robí, že na jedničku a výborne a nech to pekne ďalej robí. Akože, toľko ľudí, čo sedí v base, jak on to tu začal čistiť“.

Vyzerá to teda tak, že premiér sa na vláde chváli tým, kto do väzby pôjde alebo koho tam už poslal. Je mimoriadne nebezpečné, ak koalícia používa na boj s opozíciou trestné právo. Od generálneho prokurátora sa teda očakáva, že kroky vlády k zatýkaniu sa musia preveriť. „Táto vláda je len epizóda, ktorá o chvíľku končí.  Príde niekto iný. A keď príde niekto iný, prídu aj iní kajúcnici. A tí môžu kľudne rozprávať o tom, čo sa dialo na úrade vlády, na prokuratúre, na špeciálnej prokuratúre, čo sa dialo na chodbách NAKA,“ uzavrel R. Fico.