SMER - SD podáva návrh na začatie konania pred ústavným súdom

23.09.2020 Tlačové správy Tlačové správy

Strana SMER – sociálna demokracia už v minulosti avizovala, že bude tvrdou, ale konštruktívnou opozíciou. Prvou významnou a úspešnou iniciatívou strany SMER – SD bolo pozastavenie tzv. „špicľovacieho zákona“.

Dnes strana SMER – SD podáva na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade zákona, ktorým sa mení zákon o prokuratúre a ďalšie zákony. Všetci 26 poslanci strany SMER – SD dali pripraviť 35 stranový návrh na začatie konania pred ústavným súdom, kde chce, aby ústavný súd vyhlásil túto novelizáciu zákona za protiústavnú, rovnako tak, aby ústavný súd rozhodol o pozastavení jeho účinnosti. Vládna koalícia by teda nemohla postupovať podľa zákona, ktorý si schválila len pred niekoľkými dňami.

„Platí niekoľko rozhodnutí ústavného súdu, ktoré hovoria, že ak nie je riadne dodržaný legislatívny proces, zákon nie je prijatý v súlade s ústavou. My v tomto návrhu napríklad namietame obrovské množstvo porušení rokovacieho poriadku národnej rady, lehôt, neexistujúcu verejnú diskusiu,“ skonštatoval predseda strany Robert Fico. „Namietame aj to, že významné inštitúcie, ktorých sa zákon dotýka, najmä generálna prokuratúra a špeciálna prokuratúra, prakticky nemali právo tento zákon pripomienkovať, mať k nemu fundované právnické stanoviská,“ dodal.

Predseda strany R. Fico prízvukoval, že SMER – SD nemôže dovoliť, aby sa z prokuratúry stal politický orgán vládnej moci, ale musí stáť na strane zákona. Opätovne uviedol, že novela bola šitá na mieru konkrétnemu kandidátovi, a to advokátovi Danielovi Lipšicovi.