Tlačová beseda klubu strany SMER-SD na tému: Programové vyhlásenie vlády

04.05.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Poslanci za stranu SMER - sociálna demokracia splnili sľub, ktorý dali svojim voličom a všetkým občanom Slovenska, ktorí sú sklamaní a znechutení pôsobením vlády SR. „Preukázali sme jasný postoj, aktívne sme vystupovali v rozprave, kritizovali sme kroky jednotlivých ministrov, pripravili sme vlastné uznesenie, pričom v konečnom dôsledku ani jeden z poslancov strany SMER - SD nepodporil programové vyhlásenie vlády (PVV), ku ktorému máme veľmi veľa opodstatnených výhrad,“ uviedol predseda strany SMER - SD Robert Fico.  

R. Fico ďalej pokračuje. „Ešte ani nestihol uschnúť atrament na PVV a predstavitelia vládnej koalície už stihli ukázať na prvej spoločnej tlačovej konferencii hádky a škriepky, ktoré sú postavené len na základe ich ega. Preto môžeme predpovedať, že nestabilita vládnej koalície bude pokračovať ďalej a bude ešte viac umocnená blížiacim sa referendom a vidinou predčasných volieb.“

K PVV mala strana SMER - SD tri kľúčové výhrady, ktoré boli sformulované v uznesení predloženom počas rokovania Národnej rady (NR) SR k vysloveniu dôvery novej vláde. 

Prvá hlavný bod strany SMER - SD spočíval v tom, že ani v jednom odseku vláda SR nezaujala postoj k viac ako 11 700 obetiam Covidu-19. PVV si vôbec nevšimlo, že v roku 2020 a v roku 2021 tu bol Covid s katastrofálnymi dôsledkami a katastrofálnymi výsledkami tejto vlády.  

Druhý bod smeroval k tomu, že vláda v PVV nereaguje na nové javy vo verejných financiách. Vláda SR nemôže odignorovať fakt, že v júli 2020 došlo k prudkému navýšeniu deficitu, a rovnako tak aj k prudkému nárastu verejného dlhu. Ako môže vláda predložiť PVV bez toho, aby dali jasnú odpoveď na otázky, čo idú robiť s nezdravými a rozvrátenými verejnými financiami. 

Tretí bod jasne poukazuje na to, že vláda absolútne nereaguje na javy nárastu nezamestnanosti a javy spojené s poklesom zamestnanosti, čo sú dva veľmi dôležité fenomény, ktoré determinujú úspešnosť Slovenska a udržateľnosť priaznivej sociálnej situácie jeho občanov. Vláda sa tými závažnými otázkami vôbec nezaoberá, čo znamená, že nemá odpoveď a nevie čo robiť, aby tieto katastrofálne výsledky svojej práce zvrátila.  

PVV je podľa strany SMER - SD neaktuálne, pretože nereaguje na najpodstatnejšie otázky dnešných dní, a tými sú: Čo budeme robiť, aby sme oživili cestovný ruch, gastro sektor, poľnohospodárstvo, ktoré nedostalo žiadne peniaze z plánu obnovy, treba sa zaoberať tým, čo bude so školstvom, kde došlo k zhoršeniu kvality vzdelávania? Predstavitelia vládnej koalície mali na tieto otázky jasne odpovedať, no neurobili nič. 

„SMER - SD predložil v rámci rokovania o PVV vlastné uznesenie, občania aj celá spoločnosť mala možnosť vidieť, ako sa k tomu postavili predstavitelia vlády, hovorili sme o najaktuálnejších veciach, na ktoré vláda nechce ľuďom odpovedať. Išlo o zastavenie celoplošného testovania, aby sa pristúpilo k okamžitému hlasovaniu o núdzovom stave v pléne NR SR a aby sa núdzový stav okamžite zrušil, lebo ho nie je treba. V podstate aj samotná ministerka spravodlivosti dnes hovorí, že pravdepodobne ukončia núdzový stav aj skôr. Tým len potvrdila, že ho celý prijali len preto, aby zabránili zhromaždeniam k 1. máju a 9. máju. A ako tretí bod uznesenia sme žiadali zriadenie parlamentnej komisie, ktorá sa má zaoberať dôsledkami práce tejto vlády a tiež sa zaoberať aj tým, kto prevezme zodpovednosť za obete Covidu, ktorým sa dalo predísť,“ podotkol Fico. 

Aj keď na rokovaní NR SR nebolo uznesenie strany SMER - SD poslancami vládnej koalície schválené, SMER - SD ostáva aktívny, pričom sme opätovane pripravili uznesenie, kde sa budeme dožadovať zastavenia celoplošného testovania, zrušenia núdzového stavu a zriadenia spomínanej parlamentnej komisie. Ak nám toto uznesenie opäť neodobria, predložíme na rokovanie NR SR vlastnú správu, v ktorej predložíme dôkazy, ktoré potvrdia, že je tu jasná príčinná súvislosť medzi obeťami Covidu, nečinnosťou vlády, neprofesionalitou a celoplošným testovaním, prídem s nim v krátkom čase na rokovanie NR SR. 

Rovnako chceme informovať verejnosť aj o tom, že sme hneď po hlasovaní o dôvere vláde podali návrh na odvolanie a vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti M. Kolíkovej. Nemôžeme akceptovať, že firma, ktorú spoluvlastní pani Kolíková okradla ľudí v Moste pri Bratislave, a rovnako nemôžem akceptovať, že firma brata pani Kolíkovej vyciciava štát. Je to firma, v ktorej do nedávna pôsobila osobne pani Kolíková a neskôr miesto seba dosadila svojho kolegu z inej spoločnej firmy. To jednoducho nejde a pani Kolíková musí skončiť.





Zdroj: https://fb.watch/5hbyUYW16c/