Tlačová beseda podpredsedu strany SMER - SD L. Kamenického na tému: Reakcia na vládou schválený rozpočet

14.10.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Podpredseda strany SMER – SD a bývalý minister financií Ladislav Kamenický sa na tlačovej besede vyjadril k schválenému rozpočtu na rok 2023, no najskôr sa vyjadril k schvaľovaniu novely rozpočtu na rok 2022 . Čo sa týka novely na rok 2022., kde sa jedná o navýšenie 1,5 mld. SMER deklaroval, že bude podporovať toto navýšenie iba o sumu 207 miliónov, ktorá sa týka zvýšenia dôchodkov. Na druhej strane v rozpočte je jasný dôkaz toho, že napríklad Sociálna poisťovňa mala dostať transfer 400 miliónov eur, očakávaná skutočnosť je len 100 miliónov, teda peniaze v rozpočte Sociálnej poisťovne sa nachádzajú.  Pri samotnom schvaľovaní SMER použil parlamentnú obštrukciu, no za určitých podmienok schôdzu otvorí.

 

„Jednoznačne musím povedať, že návrh rozpočtu na 2023 podrobíme detailnej kritike, bol dnes schválený vo vláde a pôjde do národnej rady. Našou podmienkou na to, aby sme niečo mohli podporiť je rokovanie s nami a my nie sme politicky naivní, my si žiadame, aby táto koalícia, ak nemá väčšinu v parlamente a chce niečo presadiť, musí za to niečo zaplatiť. Tá platba, ktorú my požadujeme sú predčasné voľby,“ priblížil L. Kamenický. 

 

Ak by bola nová vláda, bude prijaté nové Programové vyhlásenie vlády a na jeho základe by SMER takýto rozpočet určite upravil.  Upozornil ďalej, že je tu stále návrh zákona o rozpočtovej zodpovednosti, kde budúci rok, ak nebude zmenený, tak táto vláda bude musieť hlasovať o dôvere samu v seba a na druhej strane bude musieť viazať 3% výdavkov a na rok 2024 bude musieť zostavovať vyrovnaný rozpočet, čo je momentálne nemožné. Ďalej sa všeobecne vyjadril k samotnému rozpočtu kde povedal, že vláda sa strašne hrdí, ako ide zvyšovať platy na Slovensku. No pokiaľ sa pozorne pozrieme na rozpočet, tak reálne mzdy na rok 2023 budú klesať o 2,7% a v 2022 o mínus 3,6%. Ďalej vláda tvrdí, že dôchodcom ide dať 11,8%, no nepovie, že v roku 2022, kedy je inflácia na úrovni 13% dôchodcom nič nedala.

 

„Keď to porovnám napríklad  s rokom 2019, tak ak si dobre pamätám, nominálne nám rástli mzdy asi o 7,38 percenta a reálne mzdy stúpali o päť percent. Čiže my sme vykompenzovali všetky nárasty inflácie, ktorá bola samozrejme nižšia,  ale ešte navyše ľudia dostali päť percent. Dnes každý dôchodca prichádza možno o 10% za tento rok len na inflácii, ktorú im vláda nevykompenzovala,“ uviedol L. Kamenický.

 

Čo sa výdavkov štátneho rozpočtu týka, v roku 2019, keď SMER mal posledný kompletný rok svojej vlády, boli výdavky štátneho rozpočtu na úrovni 18 mld.eur. Tento rok vláda môže mať výdavky až 27 mld. V roku 2023 budú výdavky štátneho rozpočtu na úrovni 35 miliárd eur. „Táto vláda rozhadzuje peniaze, na druhej strane, štát sa nám nafúkol na dvojnásobok, je to vidieť v uliciach, pociťujú ľudia na Slovensku takýto obrovský nárast? Ja si dovolím povedať, že určite nie,“ vyjadril sa L. Kamenický. Tento nárast výdavkov je teda absolútne absurdný. Deficit štátneho rozpočtu sa budúci rok vyšplhá na 6,44%, v roku 2019 to bolo 1,3%.

 

Minister financií Matovič rozdáva z rozpočtu len svojim „kamarátom“, teda na obranu ide 2,1 miliardy eur, životné prostredie na trojnásobok ako doteraz, 2,15 mld. Zdravotníctvo však bude trpieť, lebo Matovič nemá rád ministra Lengvarského. No a rezort pôdohospodárstva dostal o 260 miliónov menej, ako dostával minulé roky. Exminister financií považuje tento rozpočet za rozpočet bezradnosti, lebo táto bezradná a neprofesionálna vláda, keď sa tu enormne zdražuje už od minulého roku, absolútne nič pre ľudí neurobila. Na rozdiel od okolitých krajín, ktoré urobili niekoľko vĺn kompenzačných opatrení. 

 

Podpredseda Richard Takáč podľa vlastných slov dnes po zhliadnutí tlačovej besedy Matoviča s Hegerom mal pocit, že žije v inej krajine. V krajine, kde pred rokom vláda prijala prvý balíček opatrení na pomoc ľuďom z hľadiska zvýšených cien potravín, elektriny, plynu a dnes máme podľa ich slov už piaty balíček pomoci. A vyjadrenie Matoviča, že len cynik a asociál nezahlasuje za tento rozpočet, je vyjadrenie blázna.





Zdroj: https://fb.watch/g9sL08DkZC/