Tlačová beseda poslaneckého klubu strany SMER-SD na tému: Mimoriadna schôdza k cenám energií

21.09.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Strana SMER – sociálna demokracia, ako ľavicová politická strana, robí všetko pre to, aby sa Národná rada SR (NR SR), ako najvyšší zákonodarný orgán štátu zaoberala najaktuálnejšími témami, ktoré na Slovensku dominujú. No koalícia nemá záujem zaoberať sa témami, ktoré doslova ľudí ohrozujú. „Pokúsili sme sa na začiatku tejto schôdze doplniť program NR SR o body, ktoré sa týkajú enormného nárastu cien plynu a elektrickej energie, ďalej to bola téma konsolidácie verejných financií a téma rastu cien niektorých potravinárskych výrobkov. Bez akéhokoľvek zaváhania odmietla koalícia zaradiť tieto body do rokovania národnej rady. My sme jasne povedali, že pokiaľ nebudú tieto návrhy zaradené do programu tejto prebiehajúcej schôdze, nám nezostane nič iba vyzbierať 30 podpisov a ísť formou mimoriadnych schôdzí národnej rady. Máme pripravené a predkladáme štyri návrhy na štyri mimoriadne schôdze. Jeden návrh sa bude týkať očkovania detí, kde preukázateľne minister zdravotníctva ide proti odporúčaniam Európskej liekovej agentúry. Druhá téma je konsolidácia verejných financií, tretia sa týka rastu cien niektorých výrobkov. Dnes predkladáme návrh na zvolenia mimoriadnej schôdze a žiadame národnú radu, aby sa zaoberala otázkou výrazného rastu cien plynu a tepla pre slovenské domácnosti a malé a stredné podniky a tiež, aby sa zaoberala otázkou obrovských rizík pre príjmy štátneho rozpočtu po sprevádzkovaní plynovodu Nord Stream 2,“ priblížil Robert  Fico.

 

Predseda strany SMER – SD žiada vzhľadom  k zvýšeniu cien plynu pre domácnosti v rozsahu 15 – 20% vládu, aby predložila opatrenia a kroky, ktoré urobí, aby cenový šok, ktorý príde v roku 2022, bol eliminovaný.  

 

Druhá téma, ktorá je už veľmi aktuálna,  je dohoda medzi Nemcami a USA odsúhlasenie plynovodu Nord Stream 2. Pokiaľ sa tento otvorí, môže sa stať, že dôjde k výraznému poklesu dodávky plynu cez vetvu, ktorá ide cez Ukrajinu smerom cez Slovensko na Západ. „Nám tečie cez rúru obrovské množstvo plynu na Západ. Čo keď tento plyn pôjde dominantne cez Nord Stream na dne mora a bude obchádzať územie Slovenskej republiky? Pýtame sa, čo s úsekom plynovodu medzi východným Slovenskom a západným Slovenskom? Prečo by Slovensko, ktoré ročne dostáva do rozpočtu 300 miliónov eur za tranzit plynu, malo o tieto prostriedky prísť? Vyzerá to tak, že je im to úplne jedno. My preto v uznesení, ktoré predkladáme do národnej rady, žiadame vládu Slovenskej republiky, aby predložila do národnej rady postup pri ochrane finančných záujmov Slovenskej republiky v súvislosti s otvorením medzinárodného plynovodu Nord Stream 2,“ uzavrel R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/89FKqROOEi/