Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER-SD na tému: Mikulec sa mohol vyhnúť odvolávaniu a mal odstúpiť sám

30.03.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – sociálna demokracia dnes na tlačovej konferencii informoval verejnosť o dôvodoch, prečo by mal minister vnútra Roman Mikulec skončiť vo svoje funkcii. Okrem ťažkých zlyhaní z minulosti, podozreniam z korupcie dnes na stôl pribudlo podozrenie zo straníckeho klientelizmu pri pridelení zákazky na riadenie utečeneckej krízy firmám spriazneným premiérovi E. Hegerovi a vládnemu hnutiu OĽaNO.


„Existuje dohoda vo vnútri vládnej koalície, ktorá hovorí, že si musia odpustiť všetko, nech sa deje čokoľvek, pretože v opačnom prípade dochádza k rozkladu vládnej koalície. Je pri tom zvláštne, že sú tu minimálne dva subjekty z vládnej koalície, ktoré nepriamo vyslovujú nedôveru ministrovi Mikulcovi. Hneď na protest po otvorení schôdze odišli z rokovania NR SR dva koaličné politické subjekty, pričom avizovali, že sa zdržia hlasovania. Určite sa však opäť presadí myšlienka, že nie je možné ministra odvolať, lebo by to znamenalo totálny rozklad vládnej koalície,“ uvádza R. Fico.


„Minister vnútra Mikulec sa nikdy nemal stať ministrom vzhľadom na jeho minulosť vo Vojenskom obrannom spravodajstve. Mikulec mal už dávno odísť z pozície ministra za to, čo urobil od apríla 2020 doteraz. Argumenty, ktoré sú dnes predkladané, sú tak vážne, že celé Slovensko dnes vidí jedného neschopného človeka, s hrôzostrašnou minulosťou, s podozrením z korupcie, človeka, ktorému bola vzatá bezpečnostná previerka na prísne tajné a človeka, ktorý pravdepodobne nemôže odísť zo svojej funkcie, lebo je zrejme vydieraný svojimi kolegami. Keby mal trochu zdravého rozumu, zo svojej pozície odíde sám,“ konštatuje R. Fico.


„Minister vnútra ani jedným slovom vo svojom vystúpení nevyvrátil tvrdenia, ktoré sme predložili v návrhu na jeho odvolanie. My nenamietame, že existuje možnosť priameho zadania zákazky vo výnimočnej situácii, kedy treba rýchlo konať, pričom zákon predpokladá, že je možno na priamo vybrať nejakú firmu. My vidíme problém v tom, že ak máme tisíce vojakov, tisíce policajtov, tisíce hasičov a záchranné brigády, prečo sa potom rozhodol minister vnútra siahnuť po súkromných firmách, ktoré majú zabezpečovať stravovanie a riadenie migračnej krízy, ku ktorej dochádza na hranici? Minister vnútra nám rovnako neodpovedal ani na otázky, že koho ďalšieho oslovil v priamom rokovaní, pretože preukázateľne oslovil iba tie firmy, ktoré boli blízke premiérovi E. Hegerovi. Ide o typický premiérsky kšeftík, na ktorom zarobili ľudia okolo premiéra Hegera, a ktorý poslušne vykonal minister vnútra Mikulec, lebo mu nič iné nezostalo,“ tvrdí R. Fico.


„Hlavné dôvody odvolávania Mikulca sú, že nezvláda túto krízu, nevyužíva štátne kapacity, ale najíma súkromné firmy priamym zadaním a to, že sú to súkromné firmy, ktoré sú preukázateľne napojené na predsedu vlády Hegera. Preto hovoríme o klientelizme a kšeftoch, a preto je to pre nás absolútne neprijateľné,“ hovorí R. Fico.


„Ďalej sa pýtame, prečo bol odvolaný generálny riaditeľ sekcie krízového riadenia na ministerstve vnútra? Ak je všetko v poriadku, ako to hovorí Mikulec, prečo odvolávali tohto človeka? Ak raz odvoláte nejakého dôležitého úradníka, tak priznávate, že veci nie sú úplne v poriadku. Rovnako sa všetci čudujú, ako je možné, že v časoch veľkej migračnej krízy bol Mikulcov štátny tajomník na dovolenke na ostrove Maurícius? Prečo ho neodvolal? Ide zrejme o to, že pán Mikulec robil tomuto človeku v minulosti riaditeľa kancelárie, keď tento štátny tajomník bol šéfom Vojenského obranného spravodajstva, a takto si to navzájom vracajú,“ pokračoval R. Fico.


„Na rokovaní NR SR nepadol žiadny argument, ktorý by vyvrátil naše tvrdenia. Minister Mikulec je amorálny človek, podozrivý z vážnej trestnej činnosti. Je neschopný, ale je schopný akýchkoľvek špinavostí v prospech Hegera a ľudí okolo neho,“ uvádza R. Fico.


„Na našu kritiku, že cez hranice mohli prejsť aj závadové osoby so zbraňami, a že sa vytvára opäť predpoklad na vznik mafiánskych štruktúr na Slovensku, ktoré polícia tak ťažko vytláčala v 90. rokoch z nášho prostredia, minister povedal, že boli dôsledne dodržiavané pravidlá Schengenu. Ak niekto hovorí o dôslednom dodržiavaní týchto pravidiel, tak tvrdí, že tieto osoby prešli dvojitou kontrolou cestovných dokladov a colníci si poctivo prehľadávali batožiny a osobné vozidlá, ktoré prichádzali z Ukrajiny na Slovensko. Realita je však taká, že minister klame, až sa práši,“ povedal predseda strany SMER - SD.


„Máme potvrdené z nezávislých zdrojov, že ľudia prechádzali najmä na začiatku krízy úplne voľne, často neboli podrobení žiadnej kontrole. Samozrejme, dá sa povedať, že ide o objektívnu situáciu, kedy ľudia utekajú pred vojnou, ale ak si uvedomíme, že na Ukrajine boli prepustení ťažkí zločinci z výkonu trestu na amnestiu a uvedomíme si, že sa tam rozdali desaťtisíce zbraní, ktoré sa rozdávali aj týmto ľuďom, tak si vieme predstaviť aj to, že sa sem cez tieto hranice mohol dostať hocikto. Sme presvedčení, že takéto závadové osoby sa mohli dostať na Slovensko bez kontroly a mohli so sebou priniesť zbrane alebo aj akýkoľvek iný nebezpečný materiál a možno budeme svedkami vytvárania nových mafiánskych štruktúr podobným tým v 90. rokov,“ konštatuje R. Fico.


„SMER-SD podporuje plnú pomoc ľudom, ktorí reálne utekajú pred vojnou. Aj preto sme hlasovali za zákony, ktoré bolo treba v NR SR prijať. Ak sa títo ľudia chcú na Slovensku integrovať za normálnych podmienok, sme pripravení takúto myšlienku podporiť, ale nebudeme podporovať špekulantov, ktorí prichádzajú na územie Slovenska zo špekulatívnych dôvodov. Chceme podporovať len tých ľudí, ktorí to naozaj potrebujú,“ uzatvára R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/c4hLfW8Ui6/