Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Vláda zrušila obedy zadarmo a teraz sa nečinne prizerá ich zdražovaniu

11.01.2023 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Vláda zrušila obedy zadarmo a teraz sa nečinne prizerá ich zdražovaniu bola nielen téma dnešnej tlačovej besedy strany SMER – SD, no je zároveň aj smutnou realitou. Predseda strany Robert Fico uviedol, že na jednej strane je rád, že predpovede, ktoré strana robí ohľadom slovenskej politiky vychádzajú, no na druhej strane je nešťastný, že predpovede ohľadne konca roku 2022 a začiatku tohto roku sa stávajú krutou realitou. Štát je v rozklade, v chaose a zodpovední riešia len vlastnú záchranu.

 

„Nás naozaj veľmi teší na jednej strane, že nás ľudia doslova zahlcujú podaniami, informáciami, faktúrami. Ja sa pýtam, čo s tým mám robiť. O tomto je presne to referendum 21. januára, pokiaľ nevyriešime základnú štrukturálnu vec výkonu moci, pokiaľ nebudeme mať funkčnú a stabilnú vládu, tak zabudnite na to, že niekto sa bude zaoberať týmito problémami, ktoré sme len čiastočne napísali na túto tabuľu. Oni majú iné starosti, oni vedia, že polovička z nich bude podľa všetkého čeliť rôznym podozreniam z trestnej činnosti, oni dobre vedia, že sú poslednýkrát pri moci. Ale namiesto toho, aby reagovali na výzvy, ktoré oni spôsobili, dnes nám oznamuje premiér v demisii, že on má nejaké hárky, hľadá podpisy poslancov, ktorí mu vytvoria sedemdesiat šestku. My potrebujeme premiéra, ktorý dnes príde na rokovanie vlády a povie dosť, musíme všetky tie chyby, ktoré sme urobili napraviť,“ uviedol predseda strany SMER - SD.

 

R. Fico sa ďalej pýta, na čo predstavitelia štátu čakajú, keď už lekári v ambulanciách začínajú hovoriť o 20 eurových poplatkoch, aby sa zaoberali pacientmi. Preto opäť dôrazne upozornil ľudí, že buď v roku 2023 budeme svedkami chaosu a rozvratu štátu v obrovskom rozmere alebo ľudia ukážu, že sú suverénom štátnej moci a povedia v referende dosť.

 

Ako príklad zdražovania uviedol aj konkrétnu spoločnosť, ktorá za november 2022 za energiu mesačne zaplatila necelých 58 eur za megawatthodinu, pričom za január bude platiť 615 eur. Ďalej za teplo v roku 2022 platila okolo 688 eur, po novom je to 3330 eur za mesiac. Preto je otázka, čo takýto podnikateľ môže urobiť, keďže za takýchto podmienok sa podnikať nedá. Ďalší príklad sú školské obedy.

 

„Čo bolo kriku, keď SMER sa rozhodol zaviesť opatrenie, že kategóriám na základnom stupni základných škôl bude školský obed zadarmo. On bude zadarmo pre tých rodičov, štát to musel zaplatiť z rozpočtu, ale bola to obrovská pomoc pre ľudí. Títo barani len preto, lebo to bolo opatrenie SMERu - sociálna demokracia školské obedy opäť spoplatnili. Ak v roku 2022 rodičia za jedno dieťa na škole  platili 30 až 35 eur za školské obedy za mesiac, dnes budú platiť 45 až 50 eur. Ďakujeme úžasnej, najlepšej, najreformnejšej, najkrajšej, najsolídnejšej, najschopnejšej, najelegantnejšej vláde Slovenskej republiky,“ poznamenal R. Fico. Preto musí prísť normálna stabilná vláda, ktorá bude mať najmenej 80 poslancov v národnej rade a obrovskú energiu budú venovať práve týmto problémom.

 

Podpredseda strany Richard Takáč pripomenul, že táto vláda zlikvidovala našu jedinú hlinikáreň Slovalco, preto sme sa dostali do stavu, kedy Slovenské elektrárne vyprodukujú toľko elektriny, koľko na Slovensku spotrebujeme. Preto sa pýta, že keď elektrárne vyrobia elektrinu za 50 eur za megawatt, prečo majú naši občania, podnikatelia a živnostníci nakupovať túto elektrinu za 600 eur. Uviedol príklad z praxe, v okrese Považská Bystrica firmička, ktorá fungovala vyše 30 rokov mala malé potraviny a pizzeriu, platila ročne za elektrinu 5126 eur. Po novom prišli preddavky v sume 23782 eur. Jediné, čo im ostalo zatvoriť potraviny na dedine a dve zamestnankyne museli prepustiť. Tiež vyzval ľudí, že pokiaľ nechcú tento marazmus, aby prišli 21. januára k referendu.





Zdroj: https://fb.watch/h_l4Idj7wJ/