Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER-SD na témy: Probanková koalícia, Kováčik, Prieskumy a ich výpovedná hodnota

25.05.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – SD Robert Fico na dnešnej tlačovej besede zaujal stanoviská k témam dôležitým z hľadiska rokovania Národnej rady (NR) SR, ale aj z pohľadu spoločenského diania. Začal návrhom, ktorý včera predložil minister financií I. Matovič, pričom uviedol, že návrh sa len tvári ako pomoc pri zdražovaní. Nakoľko však tento návrh rozhodne nereagoval na drastické zdražovanie, SMER – SD sa hlasovania zdržal. R. Fico prízvukoval, že poslanci za jeho stranu nie sú proti prijímaniu návrhov tohto typu, no to, čo bolo včera v NR SR schválené, je výsmech ľuďom. Ten totiž vôbec nepomáha dôchodcom, bezdetným rodinám alebo rodinám, ktoré majú dospelé deti. Strana opakovane tvrdí, že každá rodina má dostať 1500 eur, na čo vláda peniaze má. Má veľký balík peňazí z výberu daní, SMER tiež navrhoval zavedenie mimoriadneho bankového odvodu, čo by prinieslo v tomto roku 150 miliónov eur a v roku 2023 až 300 miliónov eur.


I. Matovič sa navyše rozhodol zobrať peniaze mestám, obciam a VÚC, tento rok okolo 200 miliónov a ďalší rok možno  400 miliónov. Tie však budú musieť tieto prostriedky získať naspäť zvyšovaním miestnych daní a zvyšovaním nákladov na život v mestách a obciach. SMER – SD ďalej považuje za výsmech, keď predseda vlády E. Heger oznamuje učiteľom, že čo repcú, veď došlo k zvýšeniu ich platov, ale len za podmienky, že majú deti, čiže v podstate si z nich robí srandu.  


„My sme včera veľmi konštruktívne predložili návrh na zavedenie bankového odvodu. To nie je nič nové, bankový odvod fungoval, bankový odvod prinášal do štátnej pokladne ročne 300 miliónov eur. My sme včera predložili kvalifikovaný pozmeňujúci návrh, ktorý opätovne zavádzal bankový odvod od prvého júla 2022 s tým, že tento rok mal priniesť 160 miliónov do štátneho rozpočtu, budúci rok 310 alebo 320 miliónov do štátneho rozpočtu. My tomu jednoducho nerozumieme, že vláda sa rozhodla okradnúť mestá, obce, vyššie územné celky a súčasne banky nechala na pokoji, pretože tento návrh samozrejme schválený nebol. Takže aká prorodinná koalícia? To je probanková koalícia. Včera preukázateľne tí, čo hlasovali za tento návrh zákona, chránili finančné záujmy bánk, pretože mimoriadny finančný bankový odvod bola cesta, ako získať do štátneho rozpočtu finančné zdroje, ktoré sú tak dôležité,“ povedal R. Fico.


Zopakoval prorodinné kroky počas jeho vlády. Vtedy SMER zvýšil rodičovský príspevok z 220 na 370 eur, zvýšil výšku materského z 55% na 75%, vymeriavacieho základu, zaviedol zadarmo obedy v školách, zaviedol zadarmo cestovanie, školské výlety, príspevok pri narodení prvého, druhého a tretieho dieťaťa vo výške 850 eur. „My sme nešli cestou rodinných prídavkov, pretože my nechceme, aby ľudia sa živili tak, že robia deti. My chceme, aby sa ľudia živili tak, že chodia do roboty. My sme výrazne podporovali pracujúcich ľudí. Za týchto podmienok to, čo urobila táto vláda je obyčajný výsmech,“ konštatoval predseda strany SMER - SD.


Ďalšou témou bol včerajší rozsudok vo veci špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. R. Fico vyjadril obavy v súvislosti s vývojom na Slovensku, no tiež v súvislosti s týmto rozsudkom Najvyššieho súdu SR. Sú to totiž stále tí istí ľudia, senát, ktorý najčastejšie porušuje ľudské práva, pretože Ústavný súd SR povedal, že to boli veľakrát práve sudcovia tohto senátu, ktorí spôsobili problém s ľudskými právami. „Je mimoriadne vážne, že hlavnými svedkami v tomto prípade sú udavači, ktorí sú obvinení z krivých výpovedí, z marenia spravodlivosti a sú korumpovaní štátom obrovskými štátnymi zákazkami. A mimoriadne závažné je, že tento rozsudok padol v čase, keď sa vyšetruje manipulácia s trestnými konaniami, do ktorých sú zapojení udavači, ktorí udávali Dušana Kováčika,“ priblížil R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/deauSYHgR0/