Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Koalícia stále bojkotuje odvolávanie Mikulca a kryje tak jeho prešľapy

17.09.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Pre stranu SMER – sociálna demokracia je neakceptovateľné, aby Národná rada (NR) SR úmyselne odmietala dlhodobo rokovať o situácii v rezorte ministerstva vnútra. Podľa predsedu strany Roberta Fica nejde o vojnu medzi policajnými zložkami, ale o zneužitie právomocí verejného činiteľa zo strany tzv. elitných vyšetrovateľov NAKA, ďalej zo strany prokurátorov špeciálnej prokuratúry a nad tým všetkým stojí zneužívanie právomocí ministrom vnútra. SMER – SD už rok predkladá dôkazy o riadení spravodlivosti v neprospech opozície, pričom využívajú najšpinavšie metódy s cieľom kompromitovať predovšetkým SMER – SD. Povinnosťou opozície je, aby sa o zločinoch v rezorte vnútra rokovalo v čo najkratšom čase. „Dnes oznámime predsedovi národnej rady, že sťahujeme tri návrhy, ktoré mali byť prerokovávané na konci tejto septembrovej schôdze. Súčasne dnes predkladáme návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Mikulcovi s tým, že o tomto návrhu sa musí rokovať do siedmich dní, čiže schôdza musí byť budúci týždeň. My sme dnes zozbierali 31 podpisov, títo poslanci národnej rady v súlade s Ústavou Slovenskej republiky žiadajú o zvolanie mimoriadnej schôdze a žiadame, aby sme na tejto mimoriadnej schôdzi rokovali o návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Mikulcovi,“ uviedol Robert Fico.

„Čo by ste urobili, keby ste boli ministrom vnútra a by vyšlo uznesenie o začatí trestného stíhania voči elitným vyšetrovateľom NAKA, ktorí krivili spravodlivosť na pokyn ministra vnútra a predpokladám, že aj po dohovore s Lipšicom? Toto uznesenie sa opiera o doslovné prepisy legálneho odpočúvania, ktoré schválil príslušný súd. Z tohto odpočúvania vyplýva, že 16. júla 2021 sa stretli elitní vyšetrovatelia v kancelárii začali pracovať  na uznesení o začatí trestného stíhania, pričom elitný vyšetrovateľ Čurilla diktuje toto uznesenie. Začali písať uznesenie o začatí trestného stíhania, nemali ani realizačný návrh, nemali ani úradné záznamy, nemali nič, stretli sa na pokyn ministra vnútra a povedali si, že musíme vymyslieť uznesenie, na základe ktorého začneme trestné stíhanie vo veci. Celé uznesenie nielenže vymýšľali, ale ho formulovali tak, aby dozorujúcim prokurátorom bol Daniel Lipšic a špeciálna prokuratúra,“ priblížil R. Fico.

Ďalej prečítal prepisy z odpočúvania, ktoré potvrdzujú, že priamo vyšetrovatelia NAKA komunikovali s mafiánmi Zemanom a Petrovom, tzv. Tigrom. Z prepisov vyplýva, že priamo vyšetrovatelia NAKA dávajú pokyn Zemanovi, aby sa zbavil legálneho monitorovania, ktoré naňho bolo nasadené. Z ďalších vyjadrení jednoznačne vyplýva, že o všetkom vedel minister vnútra. „Neviem, či ste zaregistrovali, ale nám hovorí minister, že treba ich zastaviť. To je dôkaz nad dôkazy, že tu nie je žiadna procesná nezávislosť vyšetrovateľov NAKA, ale že priamo dáva minister pokyn vyšetrovateľom, že treba zastaviť inšpekciu, aby sa prestala ňúrať  v zločinoch, ktorí títo ľudia na ministerstve vnútra páchali,“ povedal.

R. Fico upozornil ďalej na svedka „Tigra“, ktorý mal mať vedomosť o veciach, ktoré boli sľúbené a bude k dispozícii. A že aj Zeman vie rozprávať a bude tiež k dispozícii. Čiže nie len že ich vyšetrovatelia chránili, ale vedeli, že keď budú potrebovať podporiť výmysly, ktoré si v uznesení vymysleli, na to bude slúžiť Zeman a Tiger. 

Na záver skonštatoval, ako zhodnotil vyšetrovateľ tieto odpočúvania: „Postup elitných vyšetrovateľov NAKA, kedy títo vykonštruovali skutkové okolnosti a vymysleli si korupčnú a inú trestnú činnosť vo vzťahu k príslušníkom úradu inšpekčnej služby len preto, aby zdiskreditovali a  znemožnili ich prácu, ktorú si títo vykonávali vo vzťahu k podozreniam z trestnej činnosti týchto elitných vyšetrovateľov NAKA, je absolútne neakceptovateľné a neprijateľné. Táto skutočnosť je o to viac zarážajúca, že takto konajú s vedomím riaditeľa inšpekčnej služby a dokonca s vedomím samotného ministra.“

SMER – SD preto predložil opätovný návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi tak, aby budúci týždeň národná rada o tejto téme rokovala.






Zdroj: https://fb.watch/84l3Ejcxyl/