Tlačová beseda strany SMER-SD na tému: Po mimoriadnej schôdzi NR SR

03.02.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

„Už od jesene upozorňujeme veľmi tvrdo na to, čo sa bude diať na jar 2022, že budeme svedkami obrovských sociálnych nepokojov. Tiež sme boli svedkami cenových výkyvov a ak tieto cenové výkyvy boli, tak sme na ne reagovali. Viete, že sme znižovali DPH na základné potraviny z 20 percent na 10 percent. Viete, že sme realizovali plynové vratky. Viete, že sme robili celú sériu rokovaní s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví. Naviac sme prijímali aj rôzne nepriame nástroje, ktoré pomáhali slovenským domácnostiam, ako napríklad cestovanie vlakom zadarmo alebo zvyšovanie niektorých sociálnych dávok alebo možno aj také drobnosti, ako si niekto môže povedať, ako je preplatenie lyžiarskych zájazdov pre rodiny s menšími deťmi,“ vymenoval Robert Fico.

Kým okolité krajiny predstavujú komplexné programy, ako bojovať so zdražovaním, vláda SR ponúka občanom, podnikom, mestám a obciam len výsmech. Namiesto akéhokoľvek programu vláda arogantne oznamuje ľuďom, aby išla nakupovať do Poľska alebo Maďarska, lebo škody spôsobené takto nebudú také veľké, ako kedy museli znížiť DPH. „Ja som hrdý na to, že v čase, keď SMER – sociálna demokracia viedol tri vlády, boli ceny energií a ceny potravín stabilné. A že sme prijímali vážne sociálna opatrenia pri súčasnom znižovaní verejného dlhu a súčasnom znižovaní deficitu, ktorý sa blížil prakticky k vyrovnanému rozpočtu. Ale táto pravicová vláda, neschopná a neprofesionálna zvyšuje verejný dlh, zvyšuje deficit a nerobí pre verejnosť, nerobí pre mestá a obce, nerobí pre slovenskú ekonomiku absolútne nič,“ povedal Robert Fico.

Druhá téma bola žiadosť ohľadom odkladu nezmyselného vojenského cvičenia. Podľa predsedu SMERu – SD toto nemá nič spoločné s dohodou, ktorú dnes podpisujú ministri Naď a Korčok v USA. Je to o tom, že o dva týždne má na územie SR prísť 3000 ozbrojených amerických vojakov, že sem majú priniesť 1000 kusov techniky, je to cvičenie slovensko-americké. Slovenská republika podľa Roberta Fica nie je ohrozená, preto nevidí dôvod posilňovať našu bezpečnosť tak, že zastrašujeme niekoho iného. „Preto považujeme za nesprávne z hľadiska medzinárodného, aj z hľadiska vzťahov, že táto naša zradcovská vláda, táto naša americká agentka v prezidentskom paláci pozýva na územie Slovenskej republiky takúto obrovskú skupinu amerických vojakov a takto vyzbrojených. Preto sme chceli cez národnú radu vyvolať uznesenie národnej rady, ktorým by sme požiadali vládu Slovenskej republiky, aby prijala všetky opatrenia, aby sa toto nezmyslené provokatívne vojenské cvičenie nekonalo v tomto konfrontačnom období, ale aby sa konalo v období, kedy bude viac pokoja a viac zdravého rozumu v medzinárodných vzťahoch. Aj tento bod programu bol odmietnutý zo strany vládnej koalície, pretože to sú poskokovia,“ poznamenal predseda strany SMER – SD.

Podpredseda strany a bývalý minister financií Ladislav Kamenický dodal, že Slovensko „vďaka“ ministerke Remišovej pravdepodobne príde o miliardu eur z eurofondov. Veľká téma je, odkiaľ zobrať peniaze, no táto vláda, namiesto toho, aby použila európske peniaze, ktoré sú pre Slovensko najlacnejšie, tak míňa peniaze zo štátneho rozpočtu a zadlžuje obrovským spôsobom Slovenskú republiku. Navyše, keď mohla V. Remišová presunúť z jedného fondu do druhého miliardu na proticovidové opatrenia, táto vláda pomohla najmenej v rámci Európskej únie, teda zrejme o tú miliardu prídeme. Tieto peniaze by mohli byť použité pre ľudí na Slovensku, ako to robia všetky vlády v okolitých štátoch. „Táto vláda povie, choďte si nakupovať do zahraničia,. Keď budú chodiť všetci nakupovať do zahraničia, tí živnostníci tu nebudú mať prácu, bude tu opäť nápor na sociálny systém, na dávky, ktoré budú musieť vyplácať ľuďom, ktorí prišli o zamestnanie,“ povedal Ladislav Kamenický. 

Podpredseda strany Ľuboš Blaha len dodal, že po vypočutí prejavu prezidentky Čaputovej k prítomnosti amerických vojakov na našom území, v ktorom hovorila, že ukrajinský ľud má právo rozhodnúť sa, či bude Ukrajina súčasťou NATO a či bude mať americké vojská na svojom území. „Ja sa pýtam, záleží pani prezidentke aj na slovenskom ľude? Pretože podľa najnovších prieskumov verejnej mienky 64 percent Slovákov nechce mať amerických vojakov na našom území. Až 54 percent Slovákov nechce obrannú dohodu s USA. Takže pani prezidentke záleží na ukrajinskom ľude, ale nezáleží jej na tom, čo si myslí slovenský ľud? Toto je taký obrovský pľuvanec do očí väčšiny Slovákov, ktorí odmietajú americkú vojenskú prítomnosť a ona poslala dvoch zradcov, dvoch Judášov do Ameriky, aby podpísali pozývací list, že takéto niečo sa v dejinách Slovenska ešte nestalo,“ uzavrel Ľuboš Blaha.





Zdroj: https://fb.watch/aXOBwSRYxJ/