Tlačová beseda strany SMER - SD na tému: Vyzývame prezidentku, aby nepodpísala očkovací zákon

26.07.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Strana SMER - SD sa dnes ráno vyjadrila k záverečnému hlasovaniu o nezmyselnom návrhu zákona, ktorým sa majú zvýhodňovať zaočkovaní ľudia. Celý klub strany SMER – SD hlasoval proti tomuto návrhu. „My sme sa domnievali, že v noci medzi prvým, druhým a tretím čítaním bude predložený rad pozmeňujúcich návrhov, ktorý zabezpečí vysvetlenie toho, čo má koalícia týmto zákonom na mysli. Do rána sa však neudialo nič a my sme dostali na stôl to isté znenie návrhu, ako sme o ňom hlasovali v sobotu večer. Vieme len to  potvrdiť, že nastane po prijatí tohto protiústavného zákona chaos, pretože zo zákona nevyplýva, kde všade sa budú vyžadovať potvrdenia o očkovaní, testovaniach alebo protilátkach,“ uviedol predseda strany. 

 

Podľa Roberta Fica tento zákon núti ľudí, aby sa očkovali. Zopakoval, že SMER – SD podporuje dobrovoľnosť očkovania a pripomenul rezolúciu Parlamentného zhromaždenia Rady Európy z januára 2021 a nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európy z júna, že nie je možné vytvárať žiaden tlak na to, aby ľudia išli na očkovanie a tiež nie je možné diskriminovať človeka, ktorý sa nedá zaočkovať. Zároveň vyzval prezidentku Z. Čaputovú, aby tento zákon nepodpísala, nakoľko je protiústavný. SMER – SD opäť pripravuje kvalifikovaný návrh na Ústavný súd, ktorý bude mať niekoľko desiatok strán. Návrh podá hneď nasledujúci týždeň a bude žiadať, aby Ústavný súd pozastavil účinnosť tohto zákona a zároveň ho vyhlásil za protiústavný. 

 

Robert Fico charakterizoval táto schôdzu ako účelovú pre Sme rodina, lebo chcela robiť kšefty s bytmi. Dodal, že keby SMER - SD bol súčasťou koalície, presadzoval by dobrovoľnosť očkovania, za touto vládou vidí neprofesionalitu a dychtivosť po kšeftoch. 

 

Podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Boris Susko uviedol, že okrem toho, že tento zákon vytvára ekonomický a sociálny tlak na nezaočkovaných, tento návrh zákona je aj v rozpore s Ústavou SR a ďalšími zákonmi platnými na území SR. „Tento zákon dáva bianko šek Úradu verejného zdravotníctva na to, aby vydal nariadenie, v ktorom si navrhne akékoľvek opatrenia, aké bude chcieť. Ústava Slovenskej republiky hovorí jednoznačne o tom, že základné práva a slobody je možné upravovať len zákonom alebo na základe zákona. Na druhej strane hovorí Ústava SR to, že medze základných práv a slobôd, ktoré je možné obmedziť, je možné stanoviť len zákonom. A tie medze, na základe ktorých majú byť tie opatrenia Úradom verejného zdravotníctva stanovené, v tomto zákone absolútne absentujú. Nestanovuje, čo sú to prevádzky, kde sa môžu zhromažďovať ľudia, to môžu byť zamestnanie, škola, prostriedky MHD, čokoľvek, čo si určí Úrad verejného zdravotníctva,“ priblížil B. Susko.

 

Navyše uviedol, že narážame aj na Zákon o ochrane osobných údajov, keďže údaje o zdraví sú osobitnou kategóriou osobných údajov, ktoré je zakázané spracúvať, teda aj ich poskytovanie tretím osobám.





Zdroj: https://fb.watch/6_n5y_lQI0/