Tlačová beseda strany Smer-SD na tému: Zásadné zahranično-politické vyhlásenia

10.12.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

K zahraničnopolitickej téme už R. Fico uviedol, že SMER – SD trvá na tom, že naša zahraničná politika musí byť založená na princípe plného rešpektovania medzinárodného práva, nezasahovania do vnútorných záležitostí iných krajín, no hlavne na suverénnych a hrdých postojoch. „My veľmi pozorne sledujeme udalosti, ktoré sa týkajú zimných olympijských hier v Číne budúci rok. Ani nám neprislúcha komentovať, že dnes americká administratíva hovorí o diplomatickom bojkote týchto olympijských hier. Všetci len sledujeme, kto sa začne ako rýchlo pridávať k tomuto postoju americkej administratívy. Vidíme, aké kroky americká administratíva urobila aj pri iných príležitostiach, a preto sa ľudia sediaci vo vládnych kreslách veľmi mýlia, ak sa domnievajú, že tento typ politiky je mimoriadne obľúbený. Chceme dnes vyzvať troch najvyšších ústavných činiteľov Slovenskej republiky, aby sa neopičili po americkej administratíve. Pokiaľ by sme boli my súčasťou vládnej moci a niekto z nás by sedel na jednej z troch stoličiek najvyšších ústavných činiteľov, nikdy by sme nepristúpili k diplomatickému bojkotu olympijských hier v Číne,“ povedal R. Fico.

Druhá téma tlačovej besedy bol Summit pre demokraciu, kde americký prezident nepozval nášho suseda Maďarsko. Nikto, vrátane Slovenska sa však Maďarska nezastal, Robert Fico sa preto pýta, koho záujmy minister zahraničných vecí I. Korčok a prezidentka Z. Čaputová na tomto summite zastupujú. Predsedu strany SMER – SD mrzí, že médiá prestali pracovať s výrokom Z. Čaputovej, že žije v krajine, ktorej nerozumie. Prezidentka si totiž ani nevšimla, že v tejto krajine okrem toho, že žije, je aj hlavou tohto štátu. A pokiaľ hlava štátu nerozumie štátu, kde bola zvolená za prezidentku, nastáva otázka, čo robí v prezidentskom paláci? 

R. Fico so znepokojením konštatoval, že vplyvný americký časopis Forbes, ktorý prezidentku Čaputovú spomína v súvislosti s tým, že priamo ona mala stáť v roku 2018 za protestami proti vláde Roberta Fica. „V roku 2018 február, marec, apríl pani Čaputová neexistovala. Pani Čaputová bola bezvýznamná právnička v Pezinku. Forbes niečo povedal, čo nemal povedať? S kým spolupracovala pani Čaputová na jar 2018, keď je na medzinárodnej úrovni spomínaná ako človek, ktorý stál za protestami proti mojej vláde?,“ pýta sa R. Fico a dodáva, že „Steve Forbes, majiteľ tohto časopisu, je neoliberál, veľmi vzdelaný a informovaný človek. A ak jeho časopis povie, že Zuzana Čaputová stála za majdanom na Slovensku v roku 2018, tak je to pravda.“ 

Tretia téma Roberta Fica bolo včerajšie podanie 30. poslancov Národnej rady (NR) SR, vedených poslancami SMERu – SD, kde v súlade s ústavným zákonom o spolupráci NR SR a vlády v záležitostiach Európskej únie, navrhujú stanovisko Slovenskej republiky, v ktorom konštatujú, že musí dôjsť k zmene plánu obnovy, lebo dnes už nesedí nič. Tento je totiž viazaný na reformy, ktoré nefungujú. Plán obnovy je teda nereálny a nemá nič spoločné s realitou. 

K rovnakej téme sa vyjadril aj podpredseda strany Ľuboš Blaha. Uviedol, že Čína je nastupujúca veľmoc, je to ekonomický gigant. ktorý predbieha USA prakticky vo všetkom. „Rozumiem tomu, že americký prezident Joe Biden žiarli. Rozumiem, že má komplexy z toho, ako Čína rastie. Ale Slovenská republika a pani Čaputová nemôže asistovať v tejto nenávisti a v tejto studenovojnovej rétorike amerického prezidenta. Tvrdiť, že Čínska ľudová republika pácha genocídu? Toto je oficiálne zdôvodnenie americkej strany, ktoré verklíkuje aj pani Čaputová. Toto je číra lož. A pani Čaputová, ktorá veľavravne hovorí o dezinformáciách, šíri sama dezinformáciu, šíri hoax,“ konštatoval Ľ. Blaha.

Podpredseda strany Juraj Blanár dodal, že pokiaľ naša štátna reprezentácia pristúpi na bojkot ZOH v Pekingu, tým potvrdí, že nerešpektuje dohody v Európskej únii a prispieva k jej oslabovaniu.





Zdroj: https://fb.watch/9PfJ3xHCav/