Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: 1. Reakcia na TB hlavného hygienika. 2. Pokus ďalej rozbíjať EÚ

25.11.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico na dnešnej tlačovej besede uviedol, že poslancom za stranu nezostáva nič iné, len ústavným spôsobom vyvolať osobitnú schôdzu Národnej rady SR (NR SR), ktorá sa bude týkať situácie v zdravotníctve, v krajine a vlády ako takej. SMER – SD pred niekoľkými týždňami žiadal mimoriadnu schôdzu o situácii v zdravotníctve a v boji proti pandémii, no vládni poslanci neschválili program navrhovanej schôdze. Rovnako podpredseda strany a parlamentu Juraj Blanár v utorok žiadal, aby do NR SR prišiel premiér Heger a informoval, čo ide vláda urobiť v boji proti pandémii a ako to bude vyzerať. „Je evidentné, že urobili chybu. Keby prerokovali v Národnej rade Slovenskej republiky plánované veci, ktoré chceli urobiť a ako ich aj urobili, s účinnosťou od dnešného dňa, pravdepodobne by boli predmetom obrovskej kritiky a diskusie, z ktorej by prišli konštruktívne návrhy. Odmietli sa baviť s národnou radou, ktorá je nadriadená vláde Slovenskej republiky a takto aj vyzerá súčasná situácia. Čo je to za lockdown, keď sú zapchaté ulice v Bratislave? Čo je to za lockdown, keď sa pohybujú tisíce ľudí po uliciach, keď deti chodia do škôl, keď sa v podstate okrem toho, že zatvorili kaderníctva a nejaké obchody, nezmenilo nič? Viete, že SMER – sociálna demokracia bol odporcom lockdownu, mali sme iné riešenia, iné návrhy, ale my nie sme vládna strana, tak sme museli rešpektovať to, čo rozhodne vláda Slovenskej republiky,“ povedal predseda strany.

R. Fico poznamenal, že nevie, ako prinútiť vládu, aby prišla do NR SR a rozprávala s poslancami o súčasnej situácii, preto opäť siaha po inštitúte mimoriadnej schôdze. Z toho dôvodu s nezaradenými poslancami predložia možno už zajtra návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k situácii, ktorá sa týka pandémie a zdravotníctva. „Dohoda je aj v tom, že tento návrh bude predkladať pán poslanec T. Taraba, ale spoločne to bude iniciatíva, kde SMER zabezpečí 26 podpisov. Veríme, že táto schôdza bude otvorená, pretože už potom tomu nebudeme vôbec rozumieť, ak sa poslanci rozhodnú program takejto schôdze neschváliť a zabrániť národnej rade, aby sme sa bavili o tom, čo je v tejto krajine najpodstatnejšie,“ uviedol R. Fico. Verí však, že poslanci NR SR budú mať toľko sebareflexie, že o stave štátu budú na pôde parlamentu rokovať.

V druhej časti tlačovej besedy hovoril Robert Fico o tom, že americký prezident Joe Biden zvoláva v decembri osobitný summit, ktorý sa týka demokracie, Summit for Democracy. Na tento summit však nebude pozvaná Čína, ani Rusko, no bude pozvaný Taiwan, aby vyprovokoval Čínu, čo je podľa neho hrubá chyba. J. Biden však nepozval Maďarsko, čo je síce krajina, s ktorou máme niektoré vzťahy historicky nevysporiadané, no je to náš blízky sused, navyše s ním chceme mať vynikajúce vzťahy. Krajina blízka veľkej národnostnej menšine žijúcej na Slovensku. „Ak pani Čaputová má ísť na nejaký kongres za demokraciu, tá pani Čaputová, ktorá zmarila referendum, tá pani Čaputová, ktorá je ticho, keď sa odpočúvajú opoziční politici a ktorá obhajuje vyšetrovateľov NAKA, ktorí manipulujú s trestným konaním, to tam rovno môže pán Biden zavolať ktoréhokoľvek diktátora z Afriky, to je presne to isté,“ prízvukoval R. Fico.






Zdroj: https://fb.watch/9vupY6PInR/