Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Boli sme nakupovať a budete prekvapení

23.01.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

SMER – SD dlhodobo a opakovane vyčíta súčasnej pravicovej vláde, že ignoruje ľudí a je im jedno, či slovenské domácnosti budú platiť viac za energie a tiež za pohonné hmoty, alebo základné potraviny. Energiu používajú na presadenie hlúpej a nepotrebnej zmluvy medzi USA a SR, ktorá umožní Ozbrojeným silám USA obsadiť vzdušný priestor SR a budú si tu robiť, čo chcú. Vládnych predstaviteľov však treba „lopatou búchať po hlave“, pokiaľ ide o nárast cien pre rodiny. SMER – SD pred niekoľkými týždňami konštatoval, že po zdražovaní priemerná slovenská rodina prakticky minie jeden plat len na zdražovanie. „Chcem zopakovať, že na schôdzu, ktorá začína prvého februára opätovne podáme návrh a opätovne budeme žiadať vládu, aby sa postavila pred národnú radu. Aby sa prestala venovať rôznym požitkom amerických vojakov na území Slovenska, ale venovala sa požitkom, ktoré si zaslúžia občania Slovenskej republiky,“ uviedol R. Fico.


SMER – SD v minulosti prišiel s myšlienkou porovnávania cien nákupov. Navyše keď bolo treba v urobiť v roku 2015 zníženie DPH na základné potraviny z 20 na 10%, bola to práve strana SMER – SD, ktorá to presadila. Jediná vláda, ktorá zvýšila pôvodnú 19% sadzbu DPH na 20% bola vláda, kde bola SaS. "Predvčerom a včera sme absolvovali nákupy v štyroch susedných krajinách, v Rakúsku, v Maďarsku, v Českej republike a v Poľsku. Dali sme si veľmi záležať na tom, aby sme nakupovali v jednom obchodnom reťazci. Vybrali sme si deväť položiek, o ktorých sme si mysleli, že sú porovnateľné. Vybrali sme chladené kurča, kilo ryže, kilo múky, kilo cukru, mlieko 1,5%, 10 vajíčok, maslo, zemiaky, bravčové karé. Za takýto nákup v Poľku sme platili 12 eur a jeden cent, Maďarsko 14 eur 12 centov, Slovenská republika je to 16,26 eura, v Českej republike je to 17,05 eura a v Rakúsku je to 18 eur a 31 centov. Ak si porovnáme Poľsko a Slovensko, je tam rozdiel viac ako štyri eurá. Pri šestnásť eurovom nákupe je to presne jedna štvrtina. Viete si predstaviť, že v jednej krajine, ktorá je susednou krajinou, je v Európskej únii a naši ľudia tam môžu ísť, si pri šestnásť eurovom nákupe ušetria 25 percent? Tak keď si urobí sto eurový nákup, tak v porovnaní so Slovenskom je to 25 eur,“ priblížil R. Fico.


Pripomenul ďalej, že v stredu 26. januára SMER – SD organizuje pred prezidentským palácom protest, kde sa bude hovoriť okrem zradcovskej zmluvy medzi USA a SR, ale aj o zdražovaní potravín, pričom ako východisko sa budú ponúkať predčasné parlamentné voľby.


Podpredseda strany Richard Takáč ešte doplnil Roberta Fica v tom, že Poľsko a Maďarsko ide robiť ďalšie kroky k zníženiu cien potravín a pohonných hmôt. „Napríklad Poľsko, ktoré vyšlo z tohto nášho prieskumu nákupu najlacnejšie, od prvého februára znižuje DPH na potraviny na nulu. Aj Maďarská republika zastropuje ceny ôsmich základných potravín na úroveň 15. októbra minulého roku. A naša vláda spí,“ prízvukoval R. Takáč. Uviedol, že máme veľa možností, ako riešiť túto situáciu, pričom jedna z nich je znižovanie DPH na niektoré potraviny, prípadne vláda SR môže intenzívne rokovať s reťazcami na Slovensku.


Podpredseda strany Ľuboš Blaha kladie otázku, aký má volyv zdražovanie na najzraniteľnejšiu časť ľudí, ktorou sú seniori a ľudia s nižšími zárobkami, keďže vláda na jednej strane zvyšuje ceny potravín a energií a na strane druhej im zobrali trinásty dôchodok, znížili minimálnu mzdu, zobrali príplatky za prácu a udupávajú ich ďalej. Vláda ešte navyše počas zimného zasadnutia parlamentu vystavila segregácii, keďže tým, ktorí nechcú byť zaočkovaní, zobrali možnosti zvýhodnenia a očkovací bonus.





Zdroj: https://fb.watch/aJ6Wd2Ldo4/