Tlačová konferencia strany SMER - SD na tému: Zelenskyj sa včera vysmial slovenskej prezidentke aj vláde. Reakcia na vypnutie ruského plynu

11.05.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Dnes ráno Ukrajina zastavila dodávky ruského plynu do Európy, na čo reagovali predstavitelia strany SMER - SD na tlačovej besede. Predseda strany Robert Fico opätovne poznamenal, že nie je možné, aby keď niektorí európski lídri bojujú za to, aby nedošlo k prijatiu sankcií, ktoré ohrozujú energetickú bezpečnosť krajín, aby minister hospodárstva trávil spoločnosť s Geissenovcami, ktorí na Slovensko prišli na jeho pozvanie. Tiež nie je normálne, aby pri najväčšom zdražovaní, aké tu kedy bolo, vláda nebola niekoľko mesiacov schopná prísť do parlamentu a predložiť opatrenia na pomoc ľuďom.


Včera sa v Národnej rade SR (NR SR) cez telemost prihovoril našim poslancom ukrajinský prezident Zelenskyj, s čím SMER – SD nemal problém. „Vysvetlite mi, ako je možné, že prezident Zelenskyj urobí o dvanástej hodine na obed príhovor naživo slovenskej vláde a slovenskému parlamentu, príhovor, ktorý ja považujem osobne za veľmi nevhodný, pretože pán Zelenskyj nás považuje za svojich sluhov, všetci mu zatlieskajú v stoji, urobia mu standing ovation a v noci príde rozhodnutie, že Ukrajina jednostranne zastavuje tok plynu na jednej z vetiev, ktoré idú cez Ukrajinu smerom na Slovensko,“ poznamenal R. Fico. Dodal, že včera prezident Zelenskyj všetkých oklamal, nakoľko ako prezident Ukrajiny musel vedieť, čo sa bude diať. Ak to takto však pôjde ďalej, všetky krajiny, ktoré odoberajú ruský plyn na Slovensku a ďalej v západnej Európe, budú musieť krátiť svoju vnútornú spotrebu. Ak to bude trvať rok, Slovensko príde o 100 miliónov eur na tranzitných poplatkoch. No a do toho prichádza drzé vyjadrenie Ukrajiny, že keby Rusko pokračovalo v tranzite plynu cez ten bod, ktorý nemajú pod kontrolou, tak tento plyn budú konfiškovať pre vlastné potreby Ukrajiny. Ukrajinci však opäť klamú, pretože dohoda o tom, ktoré body budú prepúšťať ruský plyn a v akých objemoch bola urobená v roku 2019.


R. Fico sa pýta, čo by mal byť ďalší krok, ktorý môže opozičná strana urobiť. „Prídeme vo štvrtok do parlamentu, budeme mať celý rad návrhov na uznesenie, na cenové úpravy. Samozrejme musíme uvažovať aj o tom, že budeme volať ľudí do ulíc. Čo tým ľuďom iné môžeme my ponúknuť, ako je toto? Myslíte si, že ľudia sa najedia z našich tlačových konferencií? Ale my sme opozičná strana. Že sa najedia z toho, že dávame návrhy na ústavný súd, že dávame návrhy v Národnej rade Slovenskej republiky, hádame sa a apelujeme? Z toho sa ľudia nenajedia. Ľudia sa najedia len vtedy, ak dôjde reálne k zmene politickej garnitúry, ktorá momentálne na Slovensku je,“ povedal R. Fico.


Podpredseda strany Ľuboš Blaha doplnil k včerajšiemu vystúpeniu ukrajinského prezidenta, že veľmi nevhodne povedal, že Ukrajinci bránia opakovaniu ruskej invázie z roku 1968, čo je totálna demagógia. „Za prvé pri tomto vstupe Sovietskeho zväzu na územie Československa asistovali aj Ukrajinci. A nielen to. Na čele sovietskeho vedenia v tom čase stál Ukrajinec Leonid Brežnev, ktorý tam mal celú svoju dnepropetrovskú kliku, to znamená, že väčšinu vedenia Sovietskeho zväzu v tom čase tvorili Ukrajinci. Takže tvrdiť slovenskému parlamentu a slovenskému národu, že oni nás chránia pred niečím, čo sami Ukrajinci spískali v roku ´68 je absurdné,“ uzavrel Ľ. Blaha.





Zdroj: https://fb.watch/cXu5X_kQ7K/