Význam Vyšehradskej štvorky ako jedného z dôležitých formátov regionálnej spolupráce

18.03.2021 Tlačové správy Tlačové správy

Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) na svojom dnešnom zasadnutí schválila uznesenie NR SR k 30. výročiu vzniku Vyšehradskej skupiny (V4). Uznesenie predložili poslanci strany SMER – sociálna demokracia Marián Kéry a Juraj Blanár, ktorí týmto krokom museli suplovať úlohu ministra zahraničných vecí I. Korčoka, ako aj vládnych poslancov, ktorých postoj k vzájomnej spolupráci, resp. zoskupeniu V4 ako takému, nie je vždy pozitívny a ústretový.

Ako uviedol predseda zahraničného výboru NR SR Marián Kéry: „Všetky štyri štáty sú postkomunistické, a teda ide o štáty s pomerne mladou demokratickou históriou, majú veľmi podobné kultúrne a hodnotové systémy, čoho výsledkom je, že riešia otázky bezpečnosti podobným spôsobom. Zároveň spoločné vystupovanie na pôde Európskej únie v otázkach jej budúcnosti, susedskej politiky, politiky rozširovania, migračnej politiky či spolutvorení kohéznej politiky umožnili V4 lepšie obhajovať a ochraňovať záujmy strednej Európy. Príkladom je rok 2015, kedy demonštratívne reagovali na migračnú krízu.“

V4 pôsobí najmä na pôde Európskej únie, kde sa snaží o presadenie svojich záujmov. V prípade Európskeho parlamentu je súčet všetkých poslancov zo štátov V4 107. Týmto súčtom V4 prevyšuje aj najväčšiu ekonomiku EÚ - Nemecko, ktoré je zastúpené 96 europoslancami. Z tohto faktu vyplýva, že v prípade spolupráce V4 v najväčšej možnej miere, by došlo k presadeniu spoločných záujmov v rámci celej EÚ. Dokonca si V4 pre udržiavanie a rozširovanie vzťahov s inými štátmi v mnohých oblastiach vytvorila aj svoj vlastný formát spolupráce nazvaný V4+.

„Keď sa spätne pozrieme na predošlé tri desaťročia, musíme skonštatovať, že toto zoskupenie nám umožnilo ochranu regionálnych záujmov a medzinárodné uznanie. Pri príležitosti 30. výročia vzniku Vyšehradskej skupiny oceňujeme spoluprácu štyroch krajín a výsledky, ktoré sa podarilo dosiahnuť a sme presvedčení, že spolupráca v rámci V4 má opodstatnenie a bude naďalej pokračovať,“ dodal podpredseda NR SR a podpredseda strany SMER – SD Juraj Blanár.