SNEM MARTIN 2017

15.11.2019 Snemy

ROBERT FICO: CHCEME OPÄŤ VYHRAŤ VOĽBY, AJ KEĎ SME V ÉRE ANTIPOLITIKY


Strana SMER - SD je najúspešnejší politický projekt modernej histórie Slovenska a chce aj piatykrát vyhrať parlamentné voľby. V prejave na celoslovenskom sneme SMERu - SD v Martine to povedal líder strany a premiér Robert Fico s tým, že to nebude ľahké, keďže sa nachádzame v ére antipolitiky.
"Vyhrať voľby nebude jednoduché. Sme svedkami deštruktívneho populizmu a nového štýlu v politike - manažérizmu. Niekto si myslí, že štát sa dá riadiť ako firma, ale to nie je pravda. Nebude to ľahké aj preto, lebo SMER - SD je terčom pozornosti opozície a médií. Pozerajú sa na všetko, čo robíme, každého jedného z nás kontrolujú. Aj v takejto atmosfére som presvedčený, že tento cieľ je dosiahnuteľný, ale bude to veľmi ťažké," priznal.

Na margo Politického rámca činnosti strany SMER - SD, čo je dokument, ktorý delegáti schválili, poznamenal, že ak sa niekto domnieva, že politika sa dá robiť pre sto percent voličov, tak to nejde. "Buď sme strana jasne zadefinovaná a ponúkame politiku konkrétnemu voličovi, alebo sme postavení naširoko. Preto tento dokument jednoznačne definuje našu stranu ako sociálnodemokratickú. Nemôžeme z tejto cesty zísť," apeloval.
Podľa R. Fica musí SMER - SD zabudnúť na to, že bude oslovovať aj bratislavskú kaviareň, aj podnikateľov, aj živnostníkov, aj dôchodcov. My chceme oslovovať voliča, ktorý má sociálne cítenie," vysvetlil.
Spomínaný dokument zároveň stanovuje mantinely a pravidlá, čo budú predstavitelia SMERu - SD predkladať a ako. Podľa R. Fica každý jeden funkcionár strany, či už minister, alebo štátny tajomník, si musí uvedomiť, že pracuje na pozíciách preto, lebo ho pokrýva SMER –sociálna demokracia.  "My sme predovšetkým politici SMERu - SD a prosím každého jedného, aby na to pri robote nezabúdal," odkázal straníkom s tým, že musia chodiť medzi ľudí, podávať ruky a presviedčať ich.
Delegátov tiež upozornil, že SMER - SD musí byť v rámci slovenskej politiky pripravený na široké koalície a slovo kompromis musí mať v slovníku.
Robert Fico tvrdí, že SMER - SD je jasne definovaná strana vo vzťahu k EÚ a NATO. "Spolupráca s inými stranami do budúcnosti bude možná len vtedy, ak majú jasnú proeurópsku orientáciu. Tu si nemôžeme dovoliť ustupovať. My hovoríme o jadre EÚ, nám integrácia svedčí. Preto prosím, neberme na ľahkú váhu, že sa v našom dokumente vážne zvýrazňuje proeurópska orientácia SMERu - SD," konštatoval.
Robert Fico zopakoval, že nechce zo SMERu - SD bruselskú či medzinárodnú sociálnu demokraciu, ale slovenskú, ktorá bude veľmi jednoznačne rešpektovať aj určitú mieru špecifík. "To, že máme vlastné špecifiká, ešte neznamená, že nemôžeme byť sociálni demokrati. Musíme sa opierať o humanizmus, rovnosť, slobodu a najmä solidaritu. Musíme predať to, čo robíme. Ak to nedokážeme, sami si kopeme vlastný politický hrob," dodal.

Zdroj: TASR


Pozrite si:

Politický rámec strany SMER - SD