PRIZNAJME SI PRAVDU - MUSÍME SA POSTAVIŤ LIBERALIZMU

01.04.2019 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Problém Smeru nie je v tom, že je málo liberálny. Problém je, že je ešte stále príliš liberálny a mal by byť viac socialistický.

ÁNO, PRIZNAJME SI PRAVDU - MUSÍME SA POSTAVIŤ LIBERALIZMU

Niekto hovoril, že Smer si musí priznať pravdu a pracovať na zmene.

Nuž áno, tak si to povedzme na rovinu: musíme sa posunúť ekonomicky doľava a tvrdo bojovať za našu národnú suverenitu.

Čiže - musíme sa postaviť liberálom. A teda voľnému trhu, globalizácii, amerikanizácii a rusofóbii.

Toto chcú naši voliči a toto je misia ľavice v ére korporátnej globalizácie.

CHUDOBNÍ VOLIA NÁS, BOHATÍ VOLIA LIBERÁLOV

Stačí si pozrieť, ako ľudia volili v prezidentských voľbách. Podľa štatistík bohatší ľudia volili Čaputovú, chudobnejší Šefčoviča. Voliči pravice volili Čaputovú, voliči ľavice Šefčoviča. Mladí mestskí ľudia volili Čaputovú, starší ľudia mimo Bratislavy Šefčoviča.

Tieto štatistiky potvrdzujú, že triedne rozdelenie spoločnosti naďalej existuje.

Akurát ľavica na Západe akosi systematicky prenecháva tých chudobnejších ľudí krajnej pravici a sama rieši témy mestských stredných tried. Ak urobíme túto chybu aj my na Slovensku, skončíme zle.

KEĎ SA NARODÍŠ DO BOHATEJ RODINKY...

Chudobní a pracujúci ľudia nemajú dôveru k liberalizmu, ďalej inklinujú k socializmu.

Naopak, ak ste mladý študentík z dobrej rodinky s luxusným vreckovým a korporátnou perspektívou, volíte liberálne slniečka.

Váš problém nie je sociálny štát ani ochrana suverenity - naopak, tie sú pre vás prekážkou.

Chcete robiť biznis, chcete súžiť korporáciám, chcete vypadnúť zo Slovenska, ak to pôjde. A tak dáte hlas Čaputovej. Blondína so super kampaňou. Prečo nie?

CHUDOBNEJŠÍ ĽUDA CHCÚ SILNÝ ŠTÁT, NIE MARKETINGOVÚ BLONDÍNU

Keď žijete mimo veľkých miest, nemáte vysoký príjem a potrebujete pomoc štátu, logicky volíte sociálnejších kandidátov.

Zároveň globalizáciu nepovažujete za príležitosť, ale za ohrozenie. Vrátane migrácie, vrátane radikálnych kultúrnych zmien.

Ďaleko viac si vážite hodnoty komunity, spolupráce a solidarity. Odpudzuje vás mestský individualizmus a odcudzenie. Odpudzuje vás liberalizmus. Chcete silný štát, silné Slovensko.

NEDÁ SA VYHRÁVAŤ S CENTRISTICKOU POLITIKOU

Čaputová bola prototypom kandidátky pre bohatých mestských ľudí. Liberálna, gýčovitá, proatlantická. Typická príslušníčka globalizovanej vyššej strednej vrstvy, napojená na Washington a Brusel. Pre liberálne stredné vrstvy je to sexi.

Naopak, druhý tábor, ktorý oslovuje skôr pracujúcich ľudí, bol rozdelený medzi viacerých kandidátov a za žiadneho z nich sa nedokázal postaviť konkurenčný stranícky tábor.

Ide o voličov, ktorí kedysi všetci volili Smer, no dnes časť z nich volí SNS, Kotlebu, Harabína či KSS.

Ruku na srdce - zmobilizovať všetkých týchto voličov za Maroša Šefčoviča nebolo možné. Na to bol náš kandidát príliš umiernený a centristický.

A v tom majú pravdu tí, čo hovoria o zmene - aj keď si to asi nechcú priznať. Vy neviete vypáliť rybník liberálom tým, že budete "len-o-trošku-menej-liberálny". Vy musíte byť iný.

HRÁDZA PROTI LIBERALIZMU

Som preto presvedčený, že musíme pritvrdiť. Vrátiť politike emóciu, vrátiť chudobným ľuďom nádej. Nebáť sa pomenovať, proti komu bojujeme. A stáť na strane pracujúcich ľudí za všetkých okolností.

Toto dnes ľavica potrebuje a preto hovorím o hrádzi proti liberalizmu.

HOVORÍM O ĽUĎOCH, NIE O STRANÁCH

A teraz si nepleťme dve veci - strany a voličov. Ak hovoríme o mobilizácii voličov, je to úplne legitímne.

Oni sa nestáli krajnými pravičiarmi vo chvíli, keď začali voliť krajne-pravicové strany: sú to nahnevaní pracujúci ľudia, ktorí by volili ľavicu, ak by ich nesklamala.

Dnes volia krajnú pravicu zo vzdoru proti systému. Oni sa vrátia k ľavici, keď sa ľavica vráti k nim.

Preto je úplne legitímne sa opätovne uchádzať o ich dôveru a snažiť sa spojiť všetkých ľudí, ktorých liberalizmus odsúva na okraj: pracujúcich ľudí, nižšie príjmové vrstvy, starších ľudí, sociálne odkázaných ľudí a podobne.

ĽAVICA SA MUSÍ VYKAŠĽAŤ NA MESTSKÉ KAVIARNE A VRÁTIŤ SA DO KRČIEM A FABRÍK

Ukazuje sa, že liberáli víťazia najmä preto, že ich súperi sú rozdelení. Keď hovorím o hrádzi proti liberalizmu, mám na myslí ľudí, nie strany.

Hovorím o tom, že pracujúci chudobní ľudia, všetci tí, čo chcú viac sociálneho štátu, ochrany Slovenska a menej Ameriky - všetci potenciálni voliči klasickej ľavice - musia opätovne povstať proti liberalizmu, ktorý reprezentuje svet biznismenov, boháčov a rozmaznaných mestských spratkov.

LIBERÁLI NÁS BUDÚ AJ TAK HEJTOVAŤ, TO ROBILI VŹDY

Na našej strane sú tí, ktorých som ako tradičný socialista celý život obhajoval. Pracujúci ľudia. A preto viem, že ideme správnou cestou.

Liberálne mestské decká, ktoré zarábajú tisíce eur, ohŕňajú nosom. Vraj sme antisystémoví, vraj sme konšpirátori, vraj sme extrémisti.

To liberáli hovorili vždy, keď sa niekto postavil na obranu pracujúcich ľudí. Tak isto hejtovali ľavičiarov v 19.storočí aj v 20.storočí. A robia to dodnes.

Pridávajú sa k nim snobskí mestskí aktivisti, ktorí sa hrajú na humanistov, no nepochopili, že liberalizmus v konečnom dôsledku popiera humanitu.

SÚSTREĎME SA NA ĽAVICOVÉHO VOLIČA

Základným pravidlom politiky je: nikdy sa nesnaž zapáčiť tým, ktorí ťa nenávidia, ale obhajuj tých, ktorí stoja za tebou. Na toto akosi ľavica zabudla. A aj preto v Európe prehráva.

Volič ľavice nie je napravo. Nezarába tisíce eur. Nie je mestský liberálik. Nie je manažér nadnárodnej korporácie.

Náš volič je pracujúci človek, ktorý dôveruje štátu a odmieta voľný trh. Je to vlastenec, ktorý chce chrániť národnú suverenitu a odmieta globalizáciu.

Je to normálny človek so zdravým rozumom, ktorí po večeroch nečíta Butlerovú a nechce, aby spoločenský život prevalcovala liberálna ideológia. Toto je náš volič.

Žiaden komunista, fašista, konzervatívec či putinovec. Normálny bežný človek. Ľudia nie sú v zajatí ideológií. Pôjdu za pravdou, ak im ju ponúkneme.

POLITIKA MUSÍ MAŤ SPRÁVNEHO ADRESÁTA

Možno sme sa príliš sústredili na tých, ktorí nás voliť aj tak nikdy nebudú. A tak trochu sme zabudli na tých, ktorí od nás kedysi odišli, lebo ich ľavica sklamala.

Je najvyšší čas zahodiť liberálnu tlač, ktorá mnohých pomýlila. My nemusíme liberálom dokazovať, že akí sme aj my hrozne prozápadní, hospodárni, moderní a liberálni. My naopak musíme dokazovať pracujúcim ľuďom, že sme tu pre nich.

A potom môžeme opäť vyhrávať.

Ľavica sa potrebuje obrátiť späť k ľuďom. Iba tak zachránime Slovensko.

Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2277135302525036