Ľuboš Blaha: Zneužijú naozaj všetko, dokonca aj smrť. Veď sa len kuknite na obrázok.

14.07.2019 Blogy, Facebook Blogy, Facebook

Môj obľúbený ľavicový teoretik Fredric Jameson kedysi vysvetľoval, že kapitalizmus vo svojom postmodernom štádiu dokázal paralyzovať akýkoľvek odpor tým, že si ho ochočil ako domáce zvieratko.

Pozerám sa na súčasné Slovensko a je to jasné - Jameson mal recht.

AKO KAPITALIZMUS PODVIEDOL MLADÝCH ĽUDÍ

Jameson použil príklad punkovej subkultúry, ktorá kedysi vyjadrovala odpor voči kapitalizmu, aby sa z nej dnes stal iba komerčný doplnok, marketingové kliše a dôvod sa opiť.

Ale to nie je len o punku, vidíte to všade. Mladí ľudia počas celých dejín mali chuť búriť sa a rebelovať.

Kapitalizmus si z tejto ich prirodzenej túžby urobil biznis. Pretvoril mládežnícke ideály na na lacné produkty, ktoré nijako neohrozujú systém, naopak, robia ho ešte viac sexi.

UKRADNUTÁ GENERÁCIA

Mladí ľudia vždy túžili po slobode - liberálni marketéri to vedia. A tak sa im ponúkne hlúpučký príbeh, ako im slobodu prinesie liberalizmus, multikulturalizmus či kozmopolitizmus.

Aby dosiahli slobodu, nemajú bojovať proti korporáciám, bankám či vojnám, ako to robili kedysi. Majú bojovať proti vlastnému národu, proti rodine, proti hraniciam.

Liberálna ideológia je pilierom kapitalizmu. A liberálna sloboda je v skutočnosti sloboda korporácií akumulovať svoje bohatstvo a drancovať ľudí a prírodu. Ale to nevadí, mladí majú dôvod protestovať. Za kapitál. Za korporácie. Aké jednoduché!

ZÁSTUPNÉ TÉMY, KTORÉ NEOHROZUJÚ SYSTÉM

Celú mládežnícku protestnú energiu dokázali liberálne mimovládky a korporátne médiá odpútať presne tam, kam potrebovali - na témy menšín, homosexuálov či ochrany sliepočiek a tak. Pretože tieto témy nijako neohrozujú kapitalizmus.

Ten môže veselo fungovať ďalej - ďalej sa budú kruto vykorisťovať pracujúci ľudia, ale gejovia dostanú možnosť sobášiť sa, jupííí.

A detičky rebelujú, trepocú dúhovými vlajočkami, lebo to je dôležitejšie než to, že na nich nechutne bohatnú oligarchovia a korporácie, kým bežní ľudia žijú v chudobe a neistote.

INDI-VINDI, MULTI-KULTI - TAKÝCHTO "REBELOV" KAPITÁL POTREBUJE

Dostali ich do pasce. Mladí radikáli sa stali len konzumentmi marketingových rebélií. Toto je postmoderný kapitalizmus. Sofistikovaný a prešpekulovaný.

Chlebové témy sú nudné, ekonomiku nerieš, globalizácia je cool, lebo môžeš cestovať a hlavne sa vykašli na svoj malý národ a mysli svetovo - tvoja "revolúcia" sa celá odohráva presne tam, kde to kapitalisti potrebujú. Indi-vindi, multi-kulti, ľudské práva a lib-dem.

Korporácie si mädlia ruky. Takáto mládež im vyhovuje, nech sa len akože-búri. A hlavne si kúp moje tričko a voľ Čaputovú. Žmurk.

POHODA TI MÁ DAŤ POCIT, ŽE NIE SI LEN KORPORÁTNA OVCA - A POTOM ŠUP, ĎALEJ MAKAŤ PRE ICH ZISKY

Zneužijú čokoľvek. Hudbu, festivaly, oblečenie, účesy. Máš vyzerať ako rebel, no v skutočnosti si len konzument ich marketingového teroru.

Pohoda je len jedným z milióna príkladov. Zaplatíš 99 eur za to, aby si mohol tri dni predstierať, že nie si len korporátna ovca, ale že je v tebe viac - že si Mel Gibson a bojuješ za slobodu ako Statočné srdce.

Spievaš s výstrednými kapelami o americkom sne, tváriš sa, že si eko-friendly a uctievaš tie vzory, ktoré ti naservírujú korporátne médiá. Rôznych prázdnych liberálnych aktivistov či milionárov. Tak to má byť - si koliesko v súkolí. Súčasť stroja. Hlučná, ale poslušná.

FAKT JE KUCIAKOV ODKAZ, ABY TU VLÁDLI MILIONÁRI?

Zneužijú naozaj všetko, dokonca aj smrť. Veď sa len kuknite na obrázok. Dvaja mladí ľudia boli nechutne popravení a ešte rok a pol po vražde má niekto potrebu sa na tom politicky priživovať. A robiť si fotečky. Ako ich vražda spojila. Cítite to morálne dno?

No jasné, poďme robiť z vraždy svoj kult. A tváriť sa, že čím viac budú mať v spoločnosti priestor chrumkavučkí milionári ako Kiska, ESET či Penta, tak bude lepšie. Jasné, presne toto bol Kuciakov sen - aby mohli milionári bohatnúť a pchať sa do politiky. V toto majú detičky veriť.

CVIČENÁ ZUZANKA

A ako cvičená opica sa im pod týmto kolosálnym a morbídnym gýčom fotí ich nová hviezda, blondínka, ktorá deťom školeným hláskom vysvetľuje, čo si majú myslieť. Orwell by bol spokojný. Totalita ako vyšitá. Totalita, ktorá sa hrá na rebéliu. Perfektné!

A skutočný dôvod celej tejto maškarády je ten, aby si si na Pohode kúpil polievku za 4 eurá a cestoviny za 8 eur. Výrobná hodnota niekoľko centov. Ale ty rád prispeješ tým zdieračom, lebo si súčasťou hroznej dobroty, lásky a rebélie. Však slniečkové hnutie ide zmeniť svet, tak dáš za hovädzí vývar kludne aj 50 euro. Viva la revolución!

POSTMODERNÝ KAPITALIZMUS - TAKÁ TOTALITA TU EŠTE NEBOLA

Mrzí ma, že tí, čo majú prachy, dokázali ohlúpnuť aj mnohých mladých idealistov, ktorí chcú skutočne meniť svet.

S ESET-om a Kaščákom zmeníš tak akurát veľké vieš-čo, milý môj. Pochop to už konečne. Prečítaj si Jamesona a pochop, že im len robíš užitočného idiota.

Toto celé je asi taká rebélia, ako bolo spartakiáda za socializmu. Nič nejdete meniť. Ste len kultúrnou vložkou systémovej ideológie, ste kulisou kapitalizmu.

Usmiatej a veselej totality, v ktorej vám systém ponúka ilúziu rebélie, aby z vás vysal aj posledné zvyšky nádeje.

Postmoderný kapitalizmus. Najprepracovanejší totalitný systém v dejinách. Ale aj ten sa dá poraziť. Len ho treba prekuknúť.

Ja vám nechcem nadávať, decká. Ja vás chcem prebudiť. Kapišto?

Zdroj:  https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2353102304928335