Afganistan je totálnou prehrou a stratou dôveryhodnosti USA

16.08.2021 Články, Facebook Články, Facebook

Ministra zahraničných vecí Korčoka trápi, čo bude so ženami a dievčatami v Afganistane po nástupe Talibanu. No, asi by mal zabúchať svojej nadriadenej na ambasáde USA v Bratislave a spýtať sa jej.

Afganistan je príkladom totálneho zlyhania NATO a USA. Keby vojenské aktivity v Afganistane nemali pokrytie NATO, určite by som ako predseda vlády rozhodol o stiahnutí našich vojakov z tejto krajiny. Ako som to urobil v Iraku, kde nešlo o akciu NATO a ja som odmietal podporovať ropné dobrodružstvo USA a v roku 2007 som zabezpečil návrat našich vojakov domov.

Líbya, Irak, Afganistan a ďalšie krajiny, všade tam, kde sa USA rozhodli šíriť svoje predstavy o slobode a demokracii, všade zostali ruiny a plné vrecká amerických zbrojoviek. Koho dnes trápia správy z Iraku o atentátoch, desiatkach mŕtvych v Bagdade, rozvrátenej bezpečnostnej situácii? Koho dnes trápi, že Líbya, do zavraždenia Kaddáfího stabilná diktatúra, ako štát v podstate neexistuje a je arénou vojenských súbojov znepriatelených militantných skupín? A dnes začínajú všetci plakať nad Afganistanom. USA ukončili svoje vojenské pôsobenie v Afganistane, lebo nič nedosiahli.  Americké zbrojovky zarobili miliardy na modernizácii afgánskej armády, ktorá dnes uteká a všetku výzbroj zanechá Talibanu. Predstava USA, západnej Európy a Čapútovcov a Korčkovcov, že v Iraku, Líbyi, či Afganistane vybudujú liberálnu spoločnosť podľa ich predstáv, je zvrátená a   nezrealizovateľná.

Taliban získal celý Afganistan doslova v priebehu pár týždňov. Je to obrovská prehra a strata dôveryhodnosti USA. Afganistan čaká buď občianska vojna alebo, čo je pravdepodobnejšie, tvrdý islamský diktát a poriadok Talibanu. A Korčok môže nariekať koľko chce. Nič na tom nezmení. A kým začne jačať ako Viktorka na splave, odporúčam mu, aby si prečítal hlavné americké médiá, čo hovoria o zlyhaní USA.



Zdroj: https://www.facebook.com/robertficosk/posts/1752997731550908