Desať priateľských rád pre slovenských žurnalistov, osobitne pre Moniku Tódovú

14.01.2021 Články Články

1. Keď si na tlačovke, správaj sa tak, aby si šla príkladom deťom, neskáč do reči, neprerušuj a nechaj dohovoriť toho, komu si položila otázku. Hovorí sa tomu – slušnosť. 

2. Nesprávaj sa ako kofa na trhu, nepredávaš reďkovky, ale dávaš to na novinárku, tak nestrápňuj slovenskú žurnalistiku, nevrieskaj a pripusti, že existujú aj iné názory ako ten Tvoj. 

3. Ak sa Ti nepáči, že iné dievčatá sú krajšie ako Ty, prenes sa cez to, nezáviď im, nepýtaj sa na ich autá, na ich rodinu, ani sa ich nesnaž nezmyselne očierniť – pôsobí to hrozne trápne. 

4. Keď do niekoho podlo a zákerne útočíš a on potom zomrie vo väzbe, je taktné byť ticho a nekopať do neho ďalej aj po jeho smrti – nezaslúži si to ani Milan Lučanský, ani jeho rodina.

5. Keď sa prevalí, že sa kamarátsky stýkaš so sudkyňou Záleskou, ktorá poslala Milana Lučanského na samotku, kde neskôr za záhadných okolností zomrel, tak zalez do kanála a čakaj, kým pre teba príde polícia a nelez na tlačovky, kde sa strápňuješ pred celým Slovenskom.

6. Keď vidíš, že Robert Fico Ťa má úplne na háku a smeje sa Ti do tváre, nepomôže, keď budeš ešte viac prskať a ešte viac zúriť, lebo to v priamom prenose vyzerá hrozne hlúpo. Upokoj sa a rátaj do desať, prípadne skús pilulku na ukľudnenie. 

7. Úlohou novinára je byť nezávislý a nestranný - ak na tlačovke vrieskaš na politika, ktorého zjavne roky nenávidíš a prerušuješ ho po každej vete ako zmyslov zbavená, nepôsobí to ako žurnalistika, ale ako hysterický záchvat opitej pubertičaky, ktorej práve rodičia dali zaracha.

8. Novinár má ľuďom prinášať informácie, nie robiť politiku. Ak na tlačovkách vládnych politikov tichúčko sedkáš a na tlačovkách opozičného lídra vrčíš ako rotvajler, ktorý tri dni nedostal jesť, už nikdy nikoho nepresvedčíš o svojej nestrannosti.

9. Ak chceš o niečom poučovať docenta práva, tak sa aspoň ospravedlň za to, ako podvodne si dospela k svojmu titulu magisterky žurnalistiky. Ak oponentku Tvojej zbabranej diplomovky robila kamarátka z liberálnej mimovládky Zuzana Wienk a zhodou okolností prehliadla, že si použila len tri odborné knihy, tak sa zachovaj morálne, vráť titul a nevrieskaj po múdrejších ľuďoch. 

10. Keď Ťa Robert Fico strápni pred celým Slovenskom a Ty vyznieš ako malé nenávistné klbko nervov, čo nevie robiť nezávislú žurnalistiku a ani len viesť slušnú diskusiu, tak sa zamysli nad svojim životom, vykašli sa na novinárčinu a skús radšej kariéru v politike – v OĽaNO Ťa určite radi dajú na kandidátku, s Jožom Pročkom budete vynikať svojou múdrosťou a jemnými mravmi.  

A bonus na záver: na tlačovky choď vždy triezva, lebo to, milá Monika, dopadne ako dnes. 

Ja viem, že Ťa kaviarenskí povaľači budú utešovať a v redakcii Denníka N Ťa potľapkajú po Tvojom nežnom pliecku, ale Ty veľmi dobre kdesi vnútri cítiš, že to dnes bola hanba na tri zimy



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2852827731622454