Koalícia pomoc len sľubuje, ľudia prichádzajú o prácu

13.11.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Štatistický úrad SR opäť potvrdil, že zamestnanosť medziročne klesá takmer vo všetkých odvetviach. Výnimkou je len oblasť informácií a komunikácie. Ľudia prichádzajú o prácu v priemysle, v stavebníctve, no najviac v cestovnom ruchu. Sú to najmä zamestnanci v hoteloch, penziónoch či v reštauráciách. Vláda totiž práve týmto prevádzkam už prakticky od rozšírenia pandémie hádže polená pod nohy. Síce sa ich snaží umlčať aspoň ako-takým príspevkom na mzdy zamestnancov, to však rozhodne nestačí. Mnohí zamestnanci už prišli o prácu a podľa dotknutých prevádzok o ňu ďalšie tisícky prídu. 

Táto koalícia pomoc len sľubuje, reálne však neprichádza. Ešte v júni ohlásil predseda parlamentu Boris Kollár veľkolepý zámer na naštartovanie turizmu na Slovensku v podobe preplácania rekreačných poukazov zo štátneho rozpočtu, čo by v kríze odbremenilo zamestnávateľov a pomohlo prevádzkam cestovného ruchu dohnať svoje straty z jari. K naplneniu tohto plánu však doteraz neprišlo a cestovný ruch sa takejto pomoci nedočkal a zrejme už ani nedočká. Jednoducho ďalší pokus-omyl tejto amatérskej vlády.

Pokusom a omylom je aj nejednotný postoj členov koalície k samotným rekreačným poukazom. Koaliční poslanci totiž potichu navrhli v októbri cez „pozmeňovák“ zrušiť daňovú a odvodovú výhodu pri príspevku na rekreáciu, čo by znamenalo vyššie náklady pre firmy a nižší príspevok pre zamestnancov. Výrazne by sa tak znížil záujem tento benefit využívať a podporiť tak domáci cestovný ruch. Našťastie, vláda amatérov si uvedomila, že to nie je správna cesta a na poslednú chvíľu túto iniciatívu stopla. Museli ich však o to prosiť hotelieri aj reštaurácie, pretože podľa nich im tento nástroj preukázateľne pomáha. 

Takéto pokusy-omyly bohužiaľ sprevádzajú vládu od samého začiatku. Aj posledné rozhodnutie premiéra prehodiť zodpovednosť za testovanie ľudí na ochorenie COVID-19 na podnikateľov je toho jasným dôkazom.



Zdroj: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1665365253634599&id=889169094587556