Mama je len jedna!

23.08.2020 Články, Facebook Články, Facebook

Tá moja, Jana Blahová, mala narodeniny aj meniny, a tak sme spolu oslavovali - tak ako každý august... V Petržalke, kde som vyrastal... V ČSSR... V tých najkrajších osemdesiatych... Vďaka svojim rodičom s láskou a v bezpečí.

Sám mám dnes deti a vidím, čo pre nás znamenajú. Každý deň prežívam, ako sa mamičky dokážu obetovať pre svoje dieťa - ako deti to berieme ako samozrejmosť, ale ako dospelý človek si uvedomíte všetku tú lásku a obetu svojej vlastnej mamičky, ktorú vám dávala, keď ste bol dieťa... Áno, to je rodina. To najdôležitejšie.

Neexistujú slová, ktoré by to dokázali vyjadriť - v tom je to čaro.

Som rád, že som mohol stráviť krásny čas s rodinkou - s celou famíliou. Štyri generácie - od štyroch rôčikov po deväťdesiat... Áno, šťastie... Na to nepotrebujete byť na pláži v Karibiku - úplne stačí Petržalka.

Spomienky. Detstvo. Mama. Otec. Sestra. Pohoda. 

Vždy sa rád vraciam na miesta, kde som vyrastal a nikdy nebudem ľutovať, že to bolo v dobách, keď ste sa nemuseli báť o svoje dieťa, pretože všade bolo bezpečno.

V dobách, keď sme sa hrávali na ihriskách a nie na tabletoch.

V dobách, keď boli najvyššou autoritou rodičia a nie internet.

Spomínam si na chvíle s maminkou a tatinkom, ktorí mi vštepili zmysel pre spravodlivosť. Neučili ma, aby som myslel len na seba, učili ma, aby som myslel aj na druhých.

Ja viem, dnes sa to nenosí. V "americkom sne" sa o tom nehovorí. Len samý individualizmus, len samé "ja, ja, ja"... "My" akosi vyšlo z módy. 

Ďakujem rodičom za to, ako ma vychovali. Svoje deti budem vychovávať rovnako.

Žijú v spoločnosti a nesmie im záležať iba na sebe - takto ma vychovala moja mama a môj otec a toto chcem vštepovať aj svojim deťom.

Že nikdy nebudú šťastní, ak iní trpia. Že slabším majú pomáhať, nie im ubližovať. Že spravodlivosť, solidarita a ohľaduplnosť nikdy nevyjdú z módy. Že na ľuďoch záleží... 

Ďakujem svojej maminke - za všetko. Ďakujem svojim rodičom za to, že som vyrastal v šťastnej rodine. To vôbec nie je samozrejmosť. To je ten najväčší dar. 

Všetko najlepšie k narodeninám 



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/2715216868716875