Predsedníctvo sav zneužilo právomoci verejného činiteľa na útok proti opozičnému poslancovi!

23.11.2021 Články, Facebook Články, Facebook

1. Slovenská akadémia vied je nezávislá vedecká inštitúcia a nie politická strana. Nemá sa čo miešať do politického zápasu.

2. Predsedníctvo SAV dnes na mňa opätovne zaútočilo ako na opozičného ľavicového poslanca, čo je v príkrom rozpore s nezávislosťou akadémie.

3. Už v predvolebnej kampani v 2019/2020 na mňa Predsedníctvo SAV zaútočilo a vyvolalo tak prvé protesty vedcov SAV od roku 89 proti politizácii vedy. Nepoučili sa a je mi to veľmi ľúto.

4. Predsedníctvo SAV sa nemá čo ospravedlňovať za moje kritické výroky voči prezidentke SR. Nemajú na to mandát - ak chcú založiť liberálnu politickú stranu, nech sa páči, ale ako orgán SAV majú riešiť vedu, nie politiku.

5. Keď už sa chce Predsedníctvo SAV vyjadrovať k politike, nemali by radšej požiadať o ospravedlnenie prezidentku za to, že zmarila referendum? 

6. Prečo nevyzvú Zuzanu Čaputovú, nech ako hlava štátu nepoužíva také slová ako "tliachať" či "bludy"? Prečo ju nevyzvú, aby nezvyšovala napätie v spoločnosti útokmi na opozíciu?

7. Prečo ju nevyzvú, aby nešírila lži o očkovaní? Vraj očkovanie je sloboda - skutočne? A vraj nemocnice sú na tretiu vlnu pripravené - skutočne? Tieto klamstvá zo strany prezidentky Predsedníctvu SAV neprekážajú?

8. Útoky voči politikom či vedcom, ktorí majú iný názor ako liberálne kaviarne, považujem zo strany Predsedníctva SAV za hrubé zneužitie právomocí verejného činiteľa.

9. Prednedávnom predstavitelia SAV zaútočili na špičkového vedca, doktora Jána Lakotu, ktorý kritizuje očkovanie proti Covidu - znamená to, že vo vedeckej a politickej sfére sa už pripúšťa iba jedna "pravda" ako v totalitách? 

10. Budem zvažovať právne kroky, pretože útokov na vedcov za ich názory pribúda a vláda zvyšuje politický tlak na univerzity a vedecké inštitúcie. Toto nemôžeme nechať tak, toto je cesta do neslobody.

11. V kuloároch sa hovorí, že Predsedníctvo SAV sa bojí, aby neprišlo o milióny od vlády v rámci rozpočtu. Kvôli tomu vraj útočí do Ľuboša Blahu.

12. Ak je toto pravdou, ide o zastrašovanie vedeckých inštitúcií zo strany vlády a ich zneužívanie v politickom boji. V politologickom žargóne sa tomu hovorí tiež - normalizácia.

13. Rezort školstva je dnes v područí neoliberálov, a preto politickú kritiku liberálnej prezidentky vnímajú ako najvyšší hriech. Tak si vysvetľujem aj dnešný politický útok zo strany Predsedníctva SAV. 

14. Degradovali túto významnú ustanovizeň do polohy hovorkyne prezidentského paláca. Ide o jasné potvrdenie politizácie vedy na Slovensku, proti ktorému sa už dvíha odpor vysokých škôl a vedeckej obce. 

15. Je neakceptovateľné, že Predsedníctvo SAV takto servilne kolaboruje s vládou, ktorá oberá vedu o slobodu a samosprávu. Pán predseda SAV Šajgalík týmto potvrdil, že nie je vedec, ale vládny politik.

Žiadam Predsedníctvo SAV, aby sa mi okamžite ospravedlnilo a ako vedecký pracovník SAV sa dištancujem od normalizačných politických aktivít tohto vedeckého orgánu.



Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/439974320833188