Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SD na tému: “Prevratné” riešenie vlády v boji proti zdražovaniu! Postoj strany SMER - SD k vrátenému krúžkovnému.

14.06.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – SD dnes na tlačovej besede opätovne uviedol, že kompenzácia slovenských rodín, pokiaľ ide o obrovské zdražovanie sa zúžila na to, že či existuje v OĽaNO nejaké nové krídlo alebo či tu niekto s niekým bude alebo nebude hlasovať. Podľa jeho slov však podstata problému spočíva v tom, že sme zrejme na úrovni 13% inflácie, okolité štáty však už hlásia aj vyššie čísla. Na budúci rok navyše očakávame ďalšiu infláciu. A čo reálne urobila vláda SR za posledných osem mesiacov, zatiaľ čo SMER doslova búši a upozorňuje, že ideme do nezvládnuteľného stavu? Nič. R. Fico zdôraznil, že človek sa dá uraziť rôznymi spôsobmi, ale táto vláda sociálne dehonestuje a ponižuje ľudí na Slovensku, čo je nevídané. „Ak má niekto dôchodok 350 eur a dostane nedoplatok z plynární 350 eur, ak mu niekto zvýši mesačné poplatky zo 120 na 160 eur, tak sa rovno môže ísť obesiť. Ak rodina, ktorá má tri deti je vystavená nielen zdražovaniu plynu, elektriny a ďalších vecí, ale je vystavená aj iným nákladom, ako je vysoká cena benzínu, nafty, potravín, všetkého, tak sa rovno môžu ísť títo ľudia obesiť. A čo ponúka predsedníčka vládnej strany Za ľudí? Že znížte si doma radiátory a teplotu na 16 stupňov. Čo ponúka minister hospodárstva Sulík, ktorý je priamo zodpovedný za cenovú politiku v oblasti energií a pohonných hmôt? Že keď pečú v rúre, tak majú zatvoriť dvierka na rúre alebo že je dobré vypnúť pred dovarením jedla plyn a dovariť jedlo v tej teplote, ktorá zostáva v hrnci. Predseda hospodárskeho výboru za OĽaNO pán Kremský oficiálne povedal dôchodcom, keď nevládzete platiť, tak sa presťahujte,“ vymenoval Robert Fico a vyzval koalíciu, aby sa vysťahovali oni, a to z úradu vlády a z ministerstiev, nakoľko sa k ľuďom chovajú dehonestujúco a ako sociálni netvori. 

 

SMER – SD sa rovnako pozerá na návrh zákona o financovaní voľného času dieťaťa a tento zákon nepodporil, lebo ho považuje za výsmech. Myslí si, že štát má dosť peňazí na to, aby mohol každej domácnosti vyplatiť 1500 eur jednorazovú platbu za rok, ktorá aspoň sčasti pomôže rodinám reagovať na prudké zdražovanie. SMER – SD ponúka aj hľadanie zdrojov, aby vláda mohla kompenzovať. Odhad hovorí, že vďaka obrovskému zdražovaniu bude mať vláda v rozpočte viac o 2,3 mld. eur, no zjavne ich nemieni vrátiť ľuďom.

 

Od septembra sa ďalej očakáva drastické zdražovanie školského stravovania. Táto vláda zrušila SMERom zavedené obedy v školách zadarmo. To, čo je navrhnuté v protiinflačnom balíčku, ktorý prezidentka vrátila do parlamentu v roku 2022, ani nepokrýva školské stravovanie. Predseda SMERu zopakoval, že situácia na Slovensku je natoľko vážna, že nemôže zostať len v polohe konštatovaní. Preto v rámci rozpravy o vrátenom návrhu zákona poslanci za SMER vystúpia a budú žiadať NR SR, aby prijala uznesenie, ktoré bude konštatovať, že mimoriadne nepriaznivý cenový vývoj nie je reflektovaný žiadnymi krokmi vlády, že to čo vláda predložila je výsmech. Neboli prijaté žiadne kompenzačné opatrenia v rámci zvyšovania cien pohonných hmôt. Vláda ďalej odignorovala akýkoľvek sociálny dialóg. Naraz sa dokázal premiér Heger stretnúť s predstaviteľmi miest a obcí, keďže im horí „pod zadkom“. Nevyriešili ale nič, naopak, nechali mestá a obce bez akejkoľvek pomoci. „Najmä budeme žiadať vládu SR, aby opätovne v skrátenom legislatívnom konaní predložila zákon o mimoriadnom bankovom odvode. Prečo tým bankám, ktoré neustále zvyšujú poplatky, majú miliardové zisky a my máme problém sa vrátiť k zákonu, ktorý perfektne fungoval, ktorý ročne od bánk vyberal 300 miliónov. Prečo s tým neprídu do parlamentu? Nie, oni  musia brať mestám a obciam. Oni sa vykašľú na ľudí, lebo banky treba nechať na pokoji,“ uzavrel R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/dEnC1VAKa9/