Tlačová beseda predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Uplynulý víkend potvrdil ústavnosť referendových otázok

13.06.2022 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Jednak na podporu kandidátov do komunálnych volieb a tiež na podporu referenda. „My sme s tým rátali, že hneď po tom, ako predstavíme otázky do petičnej akcie, ktoré sú navrhované do referenda, že sa objaví celý rad spochybňovania, že sa objaví celý rad iných názorov. Fakt je ten, že sme nezachytili nikoho relevantného, kto by povedal, že to, čo navrhujeme do petície, je protiústavné. Našou povinnosťou je prostredníctvom vás (médií) oznámiť slovenskej verejnosti mimoriadne vážne skutočnosti, ktoré vyplývajú z rozhodovacej praxe Ústavného súdu Slovenskej republiky. A ja prosím všetkých pochybovačov, aby prestali, pretože ak spochybňujú tieto referendové otázky, idú výslovne proti rozhodovacej praxi Ústavného súdu Slovenskej republiky,“ ozrejmil predseda SMERu – SD.

R. Fico rovnako považuje za dôležité, aká je dnes ustálená rozhodovacia prax Ústavného súdu Slovenskej republiky a povedal tri základné závery. „Po prvé, treba povedať, že všetku moc majú v rukách občania Slovenskej republiky. Toto je základ ústavnosti a demokratického systému Slovenskej republiky, ktorý nie je možné spochybňovať. Po druhé, Ústavný súd povedal, že zákonodarná moc sa dá vykonávať dvojako. Buď túto zákonodarnú moc vykonáva Národná rada Slovenskej republiky (NR SR), alebo túto zákonodarnú moc vykonávajú občania Slovenskej republiky cez referendum. A najpodstatnejšie, a to je hlavný účel dnešnej tlačovej besedy, je konštatovanie Ústavného súdu v spomínanom náleze. Ústavný súd konštatuje, že platne prijatý výsledok referenda je priamo záväzný, má silu ústavného zákona,“ uviedol R. Fico.

Prvá otázka v referende, ktorú strana SMER – SD navrhuje je, či ľudia súhlasia s tým, že vláda musí bezodkladne podať demisiu po tom, čo bude referendum platné, teda že príde dostatočný počet ľudí, z ktorých nadpolovičná väčšina povie, že si želá bezodkladný odchod tejto vlády. To je podľa slov R. Fica priamo záväzné, má to silu ústavného zákona. Ďalej treba odpovedať na otázku, čo sa bude ďalej diať, pokiaľ vláda podá demisiu. Preto je druhá otázka postavená tak, že sa pýta ľudí, či súhlasia s tým, aby sa volebné obdobie dalo skrátiť buď referendom alebo tým, že NR SR nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov prijme uznesenie, a tým skráti volebné obdobie. Pokiaľ by ľudia na druhú otázku odpovedali, že si želajú takúto zmenu ústavy, má to taktiež silu ústavného zákona. Ústavný súd SR totiž konštatoval, že na Slovensku sa nemôžu konať predčasné parlamentné voľby dovtedy, pokiaľ nedôjde k zmene Ústavy SR. SMER – SD navrhuje túto zmenu do ústavy zakotviť.





Zdroj: https://fb.watch/dD1dASeuuk/