Tlačová beseda strany SMER - SD na tému - Protischránková vláda umožnila rozkrádanie dotácii cez schránkove firmy

23.10.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predseda strany SMER – sociálna demokracia Robert Fico dnes na tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR informoval verejnosť o ďalšom postupe strany SMER – SD v prípade kauzy úradu práce v Pezinku, kde sa odhalilo rozkradnutie od 7 do 24 miliónov eur určených na pomoc podnikateľom v nadväznosti na negatívne dopady korona krízy. 

Strana SMER – SD víta, že dnes prebehol mimoriadny Sociálny výbor NR SR, kde boli naši poslanci mimoriadne aktívny, pričom nevylučujeme zapojenie kontroly Národného kontrolného úradu (NKÚ). „Musíme však bez váhania prijať filozofiu, že plnú politickú zodpovednosť za vedenie rezortu práce nesie minister Milan Krajniak,“ uvádza Fico pričom dodáva, že „vôbec nás neprekvapuje, že sa niečo takéto udialo. Poznáme minulosť pána Krajniaka. To, že bol počas vlády Mikuláša Dzurindu členom takzvanej „akčnej päťky" vo Fonde národného majetku (FNM), ktorá prijímala najbrutálnejšie rozhodnutia v privatizácii majetku Slovenskej republiky. Rovnako tak sa jeho meno objavuje aj v kauze Gorila, ktorá sa týka provízií pre politikov za nevýhodné privatizácie. Zdá sa, že to má jednoducho v DNA. Preto sa nečudujeme, že mohol vzniknúť mechanizmus rozkrádania peňazí, ktoré boli určené pre podnikateľov v súvislosti s negatívnymi dôsledkami pandémie,“ uviedol Robert Fico.  

Minister M. Krajniak preto nesie plnú politickú zodpovednosť za hrubé rozkrádanie štátnych peňazí v objeme od 7 do 24 miliónov eur. „V tomto prípade ide o schránkové firmy, ktoré sa stali symbolom 21. storočia na Slovensku, pretože práve Matovič, Heger a ďalší sú majstri v ukazovaní rôznych cudzích nehnuteľností a schránok po celom svete, na čom si vlastne postavili aj politickú kariéru,“ konštatuje predseda strany SMER – SD.

Táto kauza je jedným z najväčších škandálov roka 2021. Proti strane SMER – SD si predstavitelia terajšej vládnej koalície vymýšľali klamstvá, keď boli ešte v opozícii a teraz, keď sa ich reči otočili proti nim a rovnaké veci sa stali v ich vláde, tak musí bezodkladne dôjsť k vyvodeniu zodpovednosti. Odporúčame premiérovi Hegerovi, aby sa inšpiroval postupom strany SMER – SD z vlády v rokoch 2006 – 2010, kedy SMER – SD odobral strana SNS na konci obdobia jedno ministerstvo. Presne toto isté by mal dnes spraviť premiér Heger, ktorý však zaryto mlčí. 

SMER – SD je pripravený podniknúť konkrétne kroky. „Okamžite po tom, čo prebehne schôdza o odvolaní Sulíka, bude podaný návrh na odvolanie ministra Krajniaka. Nie len kvôli jeho minulosti a tomu, čo povystrájal na Fonde národného majetku, ale najmä za to, ako nezvláda svoj rezort a najmä za tento posledný škandál. Je to niečo, čomu sa nedá už ani veriť, je to hulvátske rozkrádanie finančných prostriedkov štátu,“ uzatvára Robert Fico.





Zdroj: https://fb.watch/8PU6aPRr-D/