Vyjadrenie štátnej tajomníčky ministerstva školstva O. Nachtmannovej k tvrdeniu R. Sulíka, že máme veľmi veľa vysokých škôl.

23.10.2018 Tlačové správy Tlačové správy

Vyjadrenie štátnej tajomníčky ministerstva školstva O. Nachtmannovej k tvrdeniu R. Sulíka, že máme veľmi veľa vysokých škôl.


Aká je pravda? Za vlád Roberta Fica nevznikla ani jedna VŠ (výnimka VŠ Goethe Uni Bratislava, ktorá veľmi rýchlo zanikla - to bol však iný príbeh). Za 2. vlády M. Dzurindu, minister Martin Fronc, št. tajomníci László Szigeti (SMK) a František Tóth (ANO), za krátke štyri roky na Slovensku vzniklo 11 nových VŠ ( na porovnanie v roku 2002 mali Dáni 13 VŠ, v roku 2006  mali 9), v SR rok 2002 – 22 VŠ, rok 2006 – 33 VŠ). Nezaznamenali sme ani jednu kritickú reakciu R. Sulíka, ktorý len vtedy študoval na EU. Pritom bol v tom čase poradcom ministra financií Ivana Mikloša. Absolútne mu nevadilo, že VŠ „rastú ako huby po daždi“.

A ďalej za Radičovej vlády v SR vznikli 2 nové VŠ (a to bolo za 21 mesiacov, koľko by to bolo za celé 4 roky? To si môžeme len domýšľať.). A to bolo v odboroch, ktoré určite na Slovensku neboli nedostatkové – Hudobná a umelecká akadémia v Banskej Štiavnici + Akadémia médií, odborná vysoká škola mediálnej a marketingovej komunikácie v BA. A kto bol vtedy minister školstva? Eugen Jurzyca, v tom čase SDKÚ, dnes člen SaS.