Jediným cieľom nákupu testov bola rozprávková zlodejina

09.12.2020 Články, Tlačové správy Články, Tlačové správy

Podpredseda strany SMER – sociálna demokracia Ladislav Kamenický sa dnes zúčastnil poslaneckého prieskumu na Finančnej správe (FS) SR. Cieľom tohto prieskumu bolo získať informácie o tom, ako došlo k nákupu obrovského množstva 10 miliónov testov za 43,5 milióna eur, aká bola nákupná cena a aká bola predajná cena, za ktorú Slovensko cez Správu štátnych hmotných rezerv vedené nominantom SaS, tieto testy kúpilo. 

Aj keď platí zákon o daňovom a colnom tajomstve, podmienený mlčanlivosťou, ktorý musíme rešpektovať, môžeme vám v rámci možností povedať niekoľko základných a zásadných posolstiev. „Majiteľ malej trnavskej firmy z perníkovej chalúpky, pán Krajčovič, verejne klamal. Na týchto testoch totižto zarobil milióny eur, nie stotisíce ako sám tvrdil, a to je obrovský rozdiel. Prepojenia v tejto kauze sú závažné a maximálne očividné. V strane SMER – SD sme už od začiatku tvrdili, že antigénové testy sú absolútny nezmysel, nefungujú a zbytočne sa na ne míňajú desiatky miliónov z vreciek Slovákov,“ uviedol L. Kamenický.

Doteraz vláda nakúpila 13,5 milióna testov, z čoho sa minulo približne 6,5 milióna kusov a v skladoch zostáva ešte 7 miliónov testov. „Načo je 5,5 miliónovému Slovensku ďalších 16 miliónov kusov testov? Spolu budeme mať 23 miliónov zlých antigénových testov, ktoré sú maximálne nepresné. Desiatky miliónov eur stáli testy, desiatky miliónov stála procedúra testovania. Zatiaľ sa minulo na nezmyslené testovanie približne 200 miliónov eur, za čo sme mohli pokojne postaviť 3 až 4 regionálne nemocnice,“ konštatuje L. Kamenický. 

Veľmi zaujímavý je aj fakt, že trnavská škola Besst, ktorej majiteľom je pán Krajčovič, majiteľ firmy Eurolab lambda figurujúcej v kauze rýchlotesty vlády Igora Matoviča, je veľmi aktívna vo veci otvorenia druhého stupňa škôl s tým, že treba testovať deti, rodičov a rovnako tak aj pedagógov a míňať pri tom nimi nakúpené testy. Igor Matovič potrebuje minúť na deťoch 23 miliónov testov, aby opäť niekto zarobil pochybné milióny eur a nabalil sa na tomto nehoráznom kšefte. 

„Z testovania sme fakticky nezistili nič, údaje sú nepoužiteľné, neuchopiteľné a nevieme sa z nich dozvedieť nič relevantné. Máme preto právo opakovať, že sa celoplošne testovalo len preto, aby sa míňali testy, na ktorých sa niekto veľmi dobre nabalil z peňazí občanov. Otázka znie, kto dá človeku z perníkovej chalúpky zarobiť milióny eur a ten človek len sedí vo svojej kancelárii a posiela maily do Južnej Kórei? Za toto má dostať milióny eur zo štátneho rozpočtu?,“ pýta sa predseda strany SMER – SD R. Fico, pričom konštatuje, že „jediným cieľom nákupu nepresných testov bolo zarobiť veľké peniaze, čo poslanecký prieskum len potvrdil.“  

PROKURATÚRA STRÁCA NEZÁVISLOSŤ A MENÍ SA NA ŠTÁTNE ZASTUPITEĽSTVO

Predseda SMERu - SD R. Fico podal trestné oznámenie na dvoch prokurátorov Úradu špeciálnej  prokuratúry, konkrétne na JUDr. M. Šúreka a JUDr. O. Repu. „V piatok mi bol doručený podnet prokurátorky krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorá sa podaním obrátila na špeciálnu prokuratúru, pričom tvrdí, že títo prokurátori používajú metódy práce nevhodné v 21. storočí, metódy, ktoré skôr pripomínajú prácu nacistického gestapa. Toto trestné oznámenie som podal pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušenia právomoci verejného činiteľa, trestného činu hrubého nátlaku a trestného činu vydierania. Očakávam, že sa nimi bude zaoberať príslušná prokuratúra rovnako, ako každým iným podaním.“ 

Trestné oznámenie, ktoré podal predseda SMERu - SD R. Fico bolo postavené na základe podnetu, ktorý podala prokurátorka krajskej prokuratúry na svojich kolegov. Stanovisko Rady prokurátorov SR je preto v tomto prípade mierne povedané – tragikomické. Rada prokurátorov sa totiž zastala prokurátorov M. Šúreka a O. Repu bez toho, aby niečo o nich a danom prípade vôbec zisťoval. Namiesto toho zaútočili priamo na R. Fica a prokurátorku JUDr. K. Kučerkovú, len kvôli tomu, že si dovolili otvoriť v demokratickej spoločnosti ústa. Je to dôkaz totálneho rozkladu právneho štátu na Slovensku. Len tak z ničoho nič atakovať poslanca NR SR naznačuje, že sama prokuratúra chce, aby sa zmenila na štátne zastupiteľstvo. 

KATEGORICKY ODMIETAME ZNEUCTENIE ÚSTAVY TOTALITNÝMI PRAKTIKAMI MATOVIČA

Pravdepodobne sa už zajtra bude v pléne Národnej rady (NR) SR rokovať v skrátenom legislatívnom konaní o novelizácii ústavného zákona o bezpečnosti štátu, keďže bol dnes (7.12.) prijatý vládou SR. Na základe tejto novelizácie má NR SR na návrh vlády rozhodnúť o tom, či bude možné predĺžiť núdzový stav o ďalších 40 dní, a to aj opakovane. Pýtame sa – načo a prečo má byť vôbec núdzový stav predĺžený? Chce I. Matovič prežiť celý rok 2021 v núdzovom stave? Čo je to za núdzový stav, keď sú plné obchodné centrá a ľudia chodia napríklad do kín? Odpoveď je jasná, I. Matovič to potrebuje preto, aby mohol blokovať protesty a nasadzovať na ľudí ťažkoodencov, potrebuje chodiť v pancierovom aute a stavať si pred dom policajtov a stráže, ako sicílsky don. 

SMER – SD bude veľmi tvrdo oponovať tento návrh na zmenu ústavy, ako všetky ostatné nezmyselné zákony predložené vládnou koalíciou. To, čo v NR SR predvádzajú poslanci vládnej koalície je doslova ľudová tvorivosť. Všetko, čo im napadne spíšu do pozmeňovacích návrhov a predložia na schôdze, a potom likvidujú strop na vek odchodu do dôchodku, nezávislé postavenie prokuratúry a ďalšie kvantá nezmyslov. Teraz idú predĺžiť obdobie, kedy budú môcť beztrestne krajinu zastrašovať a tyranizovať. 

Tento ústavný zákon dá možnosť vláde zatvoriť každého občana vo vlastnom dome! Všetky opatrenia idú do chorobne obrovského rozsahu porušujúceho základné ľudské práva a slobody, ktoré by si nedovolil ani bývalý režim. Rovnako bude strana SMER - SD bojkotovať tieto choré návrhy, rovnako tak bude bojovať aj proti reforme súdnictva, ktoré pripravuje ministerka M. Kolíková. Je úplne jasné, že tu nejde o žiadnu reformu, ale len o to, ako sa zbaviť nepohodlných sudcov a presunúť ich bez ich súhlasu na iné miesto výkonu na Slovensku.