Mrzí ma, že odchádzajúca skupina hovorí o silnej sociálnej demokracii a zatiaľ sú to oni, čo ju trieštia a oslabujú...

17.06.2020 Facebook, Tlačové správy Facebook, Tlačové správy

Pri odchode poslancov z klubu a prípadne aj strany býva zvykom usporiadať tlačovú konferenciu a zareagovať. Zatiaľ však dám prednosť čisto môjmu ľudskému pohľadu. Je zvláštne, že tieto tzv. “nové tváre” v politike som pred 20 rokmi učil abecede politiky. Držali sa ma silno za ruku rovnako, ako keď ide dieťa prvýkrát do školy, a keď robí prvé nesmelé kroky. Celé roky sme spolu diskutovali na tému moderná sociálna demokracia. Robil som to rád, lebo som chcel vychovať novú generáciu socialistov, ktorí budú aj reálne v politike napĺňať hodnoty sociálnej demokracie a nielen o tom hovoriť. Vždy som stál pri nich, postupne im dával priestor, funkcie a zodpovednosť. V čase, keď ich strana dostala do najvyšších vládnych funkcií, som sa im nikdy neotočil chrbtom, aj keď ich rozhodnutia neboli vždy v súlade s hodnotami sociálnej demokracie. Aj preto musím ľudsky skonštatovať:

- mrzí ma, že odchádzajúca skupina hovorí o silnej sociálnej demokracii a zatiaľ sú to oni, čo ju trieštia a oslabujú,

- mrzí ma, že okrem všeobecných fráz som nepočul nič iné o tejto, údajne novej sociálnej demokracie,

- mrzí ma, že o novej sociálnej demokracii rozprávajú predstavitelia, ktorých novinári dlhodobo označovali za tzv. “biznis krídlo “ v strane SMER-SD a "deti “ Roberta Kaliňáka (napr.Saková,Tomáš),

- mrzí ma, že po 20 rokoch v SMER-SD niektorí politici dokážu vôbec predstierať, že sú “nové tváre” a zabudnúť odkiaľ prišli, čo robili a čo presadzovali.

Ich slová o sociálnodemokratických hodnotách vnímam len ako masku, ktorú si nasadili na svoje tváre, aby prekryli svoje egoistické ciele a zmiatli našich voličov. Čas ukáže, kto to so sociálnodemokratickými hodnotami myslí úprimne a vážne, kto sa s nimi narodil, kto ich zdieľa a cíti. Úspešnú ľavicu a sociálnu demokraciu vždy reprezentovali činy a nie slová. Ako predseda strany SMER-SD môžem hrdo povedať, že odkedy som v politike, tak som presvedčený ľavičiar a nikdy nepodľahnem slniečkárskym a neoliberálnym trendom.