Musíme urgentne konať, inak bývalému šéfovi SIS V. Pčolinskému a bývalému šéfovi NAKA B. Zurianovi hrozí osud M. Lučanského!

23.05.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Predstavitelia strany SMER - sociálna demokracia zvolali dnes mimoriadnu tlačovú besedu, na ktorej predseda strany Robert Fico upozornil na vážnu situáciu po stretnutí vládnych predstaviteľov v centrále Slovenskej informačnej služby (SIS). Tiež navrhol opatrenia, ktoré je nevyhnutné urobiť v najbližších dňoch.  Opozícia sa totiž domnieva, že bezdôvodným zatváraním nevinných ľudí môže vládna koalícia získavať aspoň čiastočnú podporu verejnej mienky, ktorá je čím ďalej, tým menšia. „Na systém likvidácie opozície sa dobre pripravovali. Vymysleli si systém kajúcnikov, ktorý im začal fungovať. Najčastejšie sa, pokiaľ ide o udávanie, objavujú mená Makó, Slobodník a Beňa. Keby o tom niekto nezačal hovoriť, tak sa nedozvieme, že Matovič mal čulé kontakty s Makóom. Tak sa nedozvieme ani to, že Matovič sľúbil SIS 20 miliónov eur do rozpočtu, pokiaľ zabezpečí prechod Makóa z Finančnej správy do SIS. Matovič vypovedal v januári (2021) v pozícii predsedu vlády a priznal, že sa opakovane stretával so Slobodníkom. Systém udavačov, na základe ktorého posielajú nevinných ľudí do väzby a tam ich aj držia ako nevinných, bol mimo iného personálne napojený na Matoviča. Systém likvidácie opozície fungoval najmä preto, že NAKA cez operatívcov polície a cez nájomných svedkov pripravovala udavačov, čo majú presne hovoriť vo svojich výpovediach,“ uviedol R. Fico.

Pokračoval, že stranu SMER - SD obhajcovia upozorňovali na bežnú prax, že keď udavač vypovedal a boli tam prítomní viacerí obhajcovia, napríklad v prípade Slobodníka, bolo typické, že mal na stoličke pri sebe text, ktorý čítal. „Často sa hovorí o vyšetrovateľovi NAKA Čurillovi, ktorý mal cez operatívcov postupovať informácie udavačom, že čo majú na koho hovoriť. Hlavný politický cieľ tejto vlády je likvidácia opozície,“ tvrdí.

Informácie o príprave udavačov sa dostali na verejnosť, keď o tom začal ako prvý hovoriť bývalý riaditeľ SIS V. Pčolinský. Pod jeho vedením informačná služba začala hovoriť o tom, ako sa pripravujú spomínané výpovede, preto sa ho potrebovali zbaviť. Ten však do dnešného dňa nebol zbavený mlčanlivosti. Druhá osoba, ktorá hovorila o týchto veciach hovoriť je pán Kaľavský, ktorý je šéf operatívy na NAKA. Posledný, ktorý o týchto praktikách hovoril je posledný šéf NAKA, pán Zurian, ktorý okrem iného hovoril o prepojení Matoviča a Makóa. Dovtedy funkčný systém sa im začal búrať. „Ja budem teraz hovoriť o týchto troch ľuďoch bez zábran. Vo všetkých týchto troch prípadoch bola použitá veľmi vysoká policajná hrubosť. Pčolinský vyvalené dvere, Zurian ráno o piatej vyvalené dvere baranidlom. Zadržanie Kaľavského bolo sprevádzané vysokou mierou policajnej hrubosti. A keďže systém bol narušený, 17. mája sa stretli v tajnej miestnosti v budove SIS vo vynikajúcej zostave – prezidentka Čaputová, predseda parlamentu Kollár, predseda vlády Heger, minister vnútra, ministerka spravodlivosti, generálny prokurátor, špeciálny prokurátor, policajný prezident, šéf inšpekcie ministerstva vnútra,“ vymenoval R. Fico. Oprávnená je teda podľa neho otázka, či takéto rokovanie päť metrov pod zemou v miestnosti, ktorá sa nedá odpočúvať a zúčastnení tvrdia, že odtiaľ nemôžu vynášať informácie, je v poriadku. Ešte aj premiér Heger povedal, že sa zaoberali podrobnosťami spravodajských informácií. „Môžeme vám potvrdiť, že na stretnutí boli poskytnuté dôkazy o ovplyvňovaní udavačov, boli tam predložené aj listinné dôkazy a najviac sa za tých udavačov bije Lipšic, ktorý je matkou všetkých udavačov na Slovensku. My sa však pýtame, keď toto stretnutie bolo v pondelok, prečo v piatok došlo k zásahu voči Kaľavskému a Zurianovi? Ide o nevídané zneužívanie štátnej moci,“ zdôraznil predseda strany.

R. Fico je toho názoru, že vláda SR musí byť prokuratúrou zastavená a nesmie v takýchto veciach ďalej konať. SMER - SD žiada, aby premiér Heger prišiel do národnej rady a povedal, čo sa deje. Ak bude klamať, SMER - SD podáva návrh na jeho odvolanie. Musia sa stretnúť príslušné výbory NR SR – Výbor pre kontrolu činnosti SIS, Výbor pre obranu a bezpečnosť a tiež Ústavnoprávny výbor a NR SR musí prevziať iniciatívu. Po druhé, generálny prokurátor vie, že musí zastaviť činnosť špeciálnej prokuratúry komplet celej a prevziať jej celú agendu pod seba. Ďalej by mal zabezpečiť, aby bol V. Pčolinský okamžite prepustený na slobodu. No a generálny prokurátor by mal navyše vziať na vedomie, že pokiaľ k tomuto dochádzalo v prípade nominantov opozície, tak tí ľudia sú vo väzbe nezákonne. „Domnievam sa, že deň za dňom budú prichádzať ďalšie informácie, ktoré budú potvrdzovať verziu, ktorá tu dnes je a ktorú ani dnes nikto nepopiera,“ uzavrel R. Fico.





Zdroj: https://fb.watch/5Gi4ZWJnx9/