Tlačová konferencia predstaviteľov strany SMER - SD na tému: Odkaz prokurátorom a sudcom

12.05.2021 Tlačové správy, Videá Tlačové správy, Videá

Pred niekoľkými dňami národná rada po viacerých kauzách odvolávala ministerku spravodlivosti Kolíkovú, koalícia ju však 63 hlasmi podržala. Predseda strany SMER – SD Robert Fico to označil za bezprecedentné rozhodnutie. „Koalícia tým dala všetkým ľuďom na Slovensku na vedomie, robte čo chcete, kradnite, porušujte zákony, posielajte zbytočne ľudí do väzby, trestajte zbytočne ľudí, pokiaľ to slúži nám, vládnej koalícii, všetko bude odpustené,“ uviedol.

 

R. Fico na dnešnej tlačovej besede vybral zostavu ľudí, ktorí sú zodpovední za spravodlivosť a zákonnosť. Na čele tejto zostavy podľa neho stojí žena, ktorá cez svoju s.r.o. je zodpovedná za to, že dochádza k okrádaniu obyvateľov bytových domov, ktorej brat robí cez akciovú spoločnosť miliónové obraty s RTVS, čo je pre SMER – SD neakceptovateľné.

 

„Mám na pani ministerku jednu otázku, na ktorú odmietla odpovedať v národnej rade, je pravda, že ďalší z obvinených v citlivých kauzách sa pokúsil o samovraždu? Je pravda, že tento človek je hospitalizovaný v nemocnici v Trenčíne? Ak je pravda táto informácia, ktorá sa šíri, tak niektorí prokurátori na špeciálnej prokuratúre majú vážny problém. Na čele špeciálnej prokuratúry stojí pán Lipšic, právoplatne odsúdený, pod dohľadom probačného úradníka, podvodom získal justičnú skúšku. Vylúčil sa takmer vo všetkých prípadoch na špeciálnej prokuratúre, všetky prípady odovzdal svojmu námestníkovi, pánovi Kyselovi.“ Preto sa Robert Fico pýta, čo bude D. Lipšic robiť s vecami, kde generálny prokurátor Žilinka ruší jedno obvinenie za druhým, pretože sú nekonkrétne a iluzórne. 

 

Pán Hrubala, predseda ŠTS v Pezinku dal vyjadrenie, že R. Fico to prehnal s vyjadrením o sudcoch a prokurátoroch a o ich zodpovednosti. Tomuto pánovi v roku 2001, ešte ako sudcovi bol však zadržaný vodičský preukaz za jazdu pod vplyvom alkoholu. V roku 2005 opäť havaroval, ale odmietol fúkať, no kolegovia na Najvyššom súde mu dávajú smiešnu pokutu 500 eur a zákaz viesť motorové vozidlo na dva roky. 

 

„Idem ďalej k známemu sudcovi Klimentovi, kde mám aj jednu novinku. Ústavný súd SR v jednej veci konštatuje, že Kliment konal naoko a simulovane v snahe vyhnúť sa zákonnému postupu, lebo on za každú cenu chcel ostať rozhodovať o tej veci, išlo o námietku zaujatosti, ktorú on sám proti sebe dal a tým sa vyhol zákonnému postupu a týmto bol výrazne poškodený jeden z obvinených. V roku 2017 Kliment ruší Hrubalove rozhodnutie o väzbe Kudličku, odsúdeného na 25 rokov, a dáva mu pokyn, že má preskúmať, či nie je možné toho Kudličku pustiť na kauciu. O štyri dni púšťa Hrubala Kudličku na slobodu na základe peňažnej záruky. Za tento prípad sedí Dušan Kováčik momentálne vo väzení,“ priblížil R. Fico.

 

Predseda strany SMER – SD ďalej pokračoval sudkyňou Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, známa tým, že trávi spoločné dovolenky s novinárkou Tódovou. Bol prípad bývalej predsedníčky Krajského súdu v Žiline, ktorá bola vzatá do väzby. Sudkyňa Záleská vo svojom rozhodnutí o väzbe tvrdí, že proti obvinenej svedčia štyria konkrétni svedkovia. Najvyšší súd rozhodol a povedal, svedkovia ani jeden nepovedali nič. Naopak, chránili obvinenú. Ako sa môže stať, že keď rozhodujete o väzbe, vymyslíte si, že štyria svedkovia svedčia proti obvinenej a Najvyšší súd SR povie, že to bolo úplne inak. Akú šancu má Dušan Kováčik na spravodlivý súd, keď ho má súdiť pani Záleská?“ pýta sa predseda strany SMER - SD.

 

R. Fico prízvukoval, že ak SMER – SD bude súčasťou ďalšej vlády, musí na toto nebezpečenstvo reagovať zákonne. Teda nastaviť parametre tak, že pokiaľ je niekto dvakrát disciplinárne stíhaný, nemôže byť námestníkom špeciálneho prokurátora. Ak niekto ako sudca ŠTS dvakrát má problém so šoférovaním s alkoholom, nemôže byť predseda Špecializovaného trestného súdu. Ak je Lipšic právoplatne odsúdený, nemôže byť špeciálny prokurátor. Ministerka nemôže byť ministerkou, keď má takú kauzu, akú má.





Zdroj: https://fb.watch/5rR_r1ZkWL/